Преговорната позиция на руския президент Владимир Путин "не е толкова силна, колкото се преструва" и Европа има лостове срещу него, според инвеститора милиардер Джордж Сорос, съобщава СиЕнБиСи.

В писмо до италианския министър-председател Марио Драги Сорос каза, че Путин "очевидно изнудва Европа", като заплашва - или всъщност - да задържи доставките на газ.

"Това е, което той направи и миналия сезон. Той постави газ в хранилища, вместо да доставя газ за Европа. Това създаде недостиг, повиши цените и му спечели много пари, но позицията му не е толкова силна, колкото той се преструва", коментира Сорос.

Русия наскоро прекъсна доставките на газ за Финландия с аргумента, че страната не плаща за него в рубли. Този ход дойде, след като Хелзинки обяви намеренията си да се присъедини към НАТО.

България и Полша също спряха да получават руски газови доставки преди няколко седмици. След нахлуването на Русия в Украйна Москва обяви, че "недружелюбните" нации ще трябва да плащат за руския газ в рубли - политика, която позволява на Кремъл да поддържа собствената си валута.

Посланието на Сорос обаче е, че европейските страни също имат лостове срещу Путин.

ЕС, който включва 27 държави, получава около 40% от доставките на природен газ от Русия, което затруднява блока да спре да го купува за една нощ.

Но според Сорос ЕС е много важен пазар за Кремъл и Путин се нуждае от приходите от газ, за ​​да поддържа икономиката си.

"Руският капацитет за съхранение ще бъде пълен до юли, а Европа е единственият му пазар. Ако не снабдява Европа, той трябва да затвори кладенците в Сибир, откъдето идва газът. Включени са около 12 000 кладенеца. Отнема време, за да ги изключат и след като бъдат затворени, те трудно могат да се отворят отново поради възрастта на оборудването".

Той добави, че Европа трябва да предприеме "спешни приготовления", преди да използва своята преговорна сила. "Без това болката от внезапното спиране би била политически много трудна за понасяне", каза той.

Леон Избицки, сътрудник в Energy Aspects, е съгласен, че руското газово хранилище е почти пълно.

"Русия влезе в миналата зима с рекордно високи запаси от около 72,6 милиарда кубически метра и се стреми към още по-висока цел за подземно съхранение за зимата на 2022 г. от 72,7 милиарда кубически метра", добави Избицки по имейл. "Докато нямаме видимост за руските подземни хранилища, изглежда правдоподобно Русия да може да постигне тази цел още това лято".

Той добави, че Русия няма гъвкавост при съхранението на газ и няма средства да пренасочва газ от Европа към Азия например поради липса на тръбопроводна инфраструктура.

Междувременно европейските страни се борят за алтернативи на руския газ след нахлуването в Украйна. ЕС и Съединените щати, например, подписаха споразумение през март, за да гарантират, че регионът ще получи поне 15 милиарда кубически метра повече втечнен природен газ (ВПГ) тази година.

Това, съчетано с неотдавнашните съкращения на доставките за Полша, България и Финландия — заедно с международните санкции — означава, че Русия неизбежно вече продава по-малко газ на Европа.

"Очакваме газовите потоци към Европа да достигнат около 98 милиарда кубически метра тази година в сравнение със 141 милиарда кубически метра миналата година".

Апокалиптично е настроението от Давос

Апокалиптично е настроението от Давос

От предупреждение за Трета световна война до глобална стагфлация или депресия