Германската социалдемократическа партия предупреди консерваторите на канцлера Ангела Меркел, че няма да получат одобрението на членовете на социалдемократите за ново коалиционно правителство, ако не дадат път на ключовите предизборни обещания, информира Ройтерс.

Неохотно социалдемократите се съгласиха да започнат преговори с консерваторите след слабия си резултат на парламентарните избори през септември.

Социалдемократите започват преговори с консерваторите на Меркел

Социалдемократите започват преговори с консерваторите на Меркел

Лидерите на Социалдемократическата партия също са поместили ключови политически искания

Членовете на социалдемократите ще имат крайната дума за всяко договорено споразумение за подновяване на коалицията с Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз.

Генералният секретар Ларс Клинбайл заяви, че ще настояват за отличителни леви политики и изпълнението на искането на социалдемократите за замяна на частните и обществени системи на здравеопазване.

Консерваторите знаят, че членовете на Германската социалдемократическа партия имат последната дума и ние трябва да успеем да ги убедим за съдържанието, каза той пред обществената телевизия ZDF.

Партията подчертава, че съществуващата хибридна здравноосигурителна система дискриминира бедните. Но консерваторите, включително Меркел, твърдят, че промяната на единната система ще навреди на конкуренцията и ще влоши услугите.

През миналата седмица членовете на социалдемократическата партия позволиха на лидера Мартин Шулц да започне разговори с консерваторите в опит излизане от политическата криза в Германия.

В сряда консерваторите и социалдемократите ще проведат първата си среща.

Имиграцията се очаква да бъде ключова точка.