Подкрепата за Социалдемократическата партия на Германия остава непроменена в сравнение с преди седмица, показва ново социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Социалдемократите са подкрепяни от 31 на сто. През последните седмици партията се доближи до основния си конкурент в лицето на Християндемократическата партия, след като Мартин Шулц беше избран за лидер и кандидат за канцлер на социалдемократите.

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел остават с 34% подкрепа, според сондажа на "Форса" за списания "Щерн" и телевизия RTL.

Ако се провеждаше пряк сблъсък за канцлерския пост, Меркел щеше да спечели с 38% срещу 37 на сто за Шулц. Резултатите бележат 1% увеличение на подкрепата за Меркел в сравнение с преди седмица, докато за Шулц няма промяна.

Социалдемократите за последно спечелиха парламентарните избори в Германия при Герхард Шрьодер през 2002 г.

"За да успее да победи канцлера Меркел, Шулц трябва да представи убедителна програма", каза шефът на "Форса" Манфред Гюлнер.

Според новото проучване трета политическа сила е "Алтернатива за Германия" с 9%, но губи 1% за седмица. Левицата остава с непроменени 8% подкрепа, а Зелените изгубиха 1% (подкрепа 7%). Партията на Свободните демократи печели 5% подкрепа.

В проучването, проведено от 5 до 10 февруари, са участвали 2 502 души.