Историческа мисия на SpaceX и НАСА. Днес компанията на Илън Мъск ще изпрати двама американски астронавти на мисия до Международната космическа станция след близо 10-годишна пауза на пилотираните мисии на НАСА.

САЩ ще изпратят астронавти в космоса от американска земя за първи път от спирането на програмата с космическите совалки преди 9 г.

Астронавтите на НАСА пристигнаха във Флорида седмица преди историческия полет

Астронавтите на НАСА пристигнаха във Флорида седмица преди историческия полет

Дъг Хърли и Боб Бенкен са първите хора, които ще летят с капсулата Crew Dragon на компанията на Мъск

49-годишният Боб Бенкен и 53-годишният Дъг Хърли ще бъдат превозени до Международната космическа станция по време на тестови полет с капсулата Dragon и ракетата Falcon 9 на базираната в Калифорния компания. Ракетата ще бъде изстреляна от Космическия център "Кенеди" в щата Флорида в 16,33 часа местно време (23,33 часа българско време).

Същата площадка беше използвана от НАСА при последната мисия с космически совалки през 2011 г.

Говорител на Белия дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс ще наблюдават историческия полет.

За Мъск, SpaceX и НАСА безопасен полет ще бъде важен момент в изпълнението на целите за многократна употреба на космически кораб, което ще направи пътуването в космоса по-достъпно.

Оставка в НАСА преди историческата космическа мисия

Оставка в НАСА преди историческата космическа мисия

Дъг Ловеро, ръководител на пилотираната програма, се оттегли в понеделник

НАСА възнагради с 3,1 милиарда долара SpaceX и с 4,5 милиарда долара Boeing Co за разработване на космически капсули, като експериментира с контрактен модел, който ще позволява на космическата агенция да купува места за астронавти от двете компании.

Капсулата на Boeing Co CST-100 Starliner не се очаква да изпрати първия екип в космоса до 2021 г.

Миналата година капсулата Crew Dragon на компанията на Мъск беше тествана с манекен.

До този момент американските астронавти летяха до Международната космическа станция с руски ракети и кораби от прекратяването на американската програма със совалки през 2011 г.

Вчера от SpaceX обявиха, че са събрали 346,2 милиона долара финансиране преди полета. Общо компанията е събрала повече от 567 милиона долара и се оценява на 36 милиарда долара.