Броят на живеещите в крайна бедност италиански домакинства е спаднал през 2019 г. след четири последователни години на растеж, макар че все още има сериозен проблем в неразвита Южна Италия, показват статистически данни, цитирани от "Ройтерс".

Около 4,6 милиона души, 7,7% от населението на страната, живеят в крайна бедност, което се определя като липса на възможност да се купят основни стоки и услуги, за да се избегнат тежки форми на социално изключване, сочи статистиката на ISTAT.

Невиждано от 2 март малко жертви на COVID-19 в Италия

Невиждано от 2 март малко жертви на COVID-19 в Италия

Само 26 души са починали през последното денонощие

Общо 1,7 милиона домакинства са в крайна бедност, което е спад от 1,8 милиона през 2018 г.

Около 1 милион семейства са подпомагани по програма на управляващата партия Движение Пет звезди. От ISTAT отбелязват още, че през 2019 г. бедните са увеличили харчовете след прокарването на тази социална реформа.

Статистическата агенция пояснява, че 8,6% от домакинствата в Южна Италия са били в крайна бедност в сравнение с 10% през 2018 г. За сравнение този процент в Северна Италия е 5,8 на сто и 4,5 на сто в централните региони, включително и Рим.

Венецуела финансирала с 3,5 млн. евро в куфарче Движение "5 звезди" в Италия

Венецуела финансирала с 3,5 млн. евро в куфарче Движение "5 звезди" в Италия

Движението определи информацията като "очебийна фалшива новина"

През 2019 г. 14,7% (15% през 2018 г.) от населението са в групата на така наречените "относително бедни" италианци, чиито доходи са по-малки от половината от средното национално ниво.

Коронавирусът обаче неизбежно ще увеличи бедността през 2020 г. Епидемията постави Италия на колене, принуждавайки властите да налагат национална блокада за спиране разпространението на вируса.

Банката на Италия обяви, че третата най-голяма икономика в еврозоната ще се свие с 9,2% през 2020 г.