Повечето тайландски момчета, спасени от наводнена пещера, се завърнаха вкъщи, след като прекараха повече от седмица в будистки манастир като начинаещи монаси, съобщава БиБиСи.

Единадесет от младежкия футболен отбор бяха ръкоположени в памет на водолаза, който загина по време на тяхното спасяване. Техният 25-годишен треньор, ще остане в продължение на три месеца. Едно от момчетата не участва, тъй като е християнин.

Новите монаси, на възраст между 11 и 17 години, напуснаха храм в района на Мае Сай в Северен Тайланд, след като прекараха девет дни в манастир, традиция за мъже в Тайланд, които са преживяли бедствие, като това се възприема като "духовно прочистване" за групата и да изпълни обещанието на семействата да си спомнят водолазът и морски пехотинец Саман Гунан, който почина по време на спасителната операция.

Изписаха спасените момчета от пещера в Тайланд

Изписаха спасените момчета от пещера в Тайланд

Момчетата и треньорът им дадоха пресконференция

Преди да се срещнат със семействата и приятелите си, момчетата получиха будистки благословии от монаси, като поискаха заедно да напуснат храма, като всеки казваше: "аз съм просто човек".

Историята за спасяването на групата бе проследена от милиони по целия свят. Те бяха открити от двама британски водолази.

Всички те бяха освободени от болницата седми, преди да бъдат ръкоположени, всички в добро здраве.

Длъжностни лица предупредиха медиите да оставят децата на спокойствие за известно време, докато се приспособяват към нормалния си живот.

Спасиха 12-те момчета и треньора им от пещерата в Тайланд
Обновена

Спасиха 12-те момчета и треньора им от пещерата в Тайланд

Те бяха блокирани в пещерата в продължение на 18 дни