Списък с потенциални цели във Франция беше открит в компютър, иззет от апартамент, който е служил като скривалище за заподозряния терорист Салах Абдеслам, съобщава френската медия BFM.

Разследващите вярват, че компютърът е на Абдеслам, който беше екстрадиран от Белгия във Франция, за да бъде съден по обвинения в тероризъм и убийство.

Потенциалните цели на нападение са били споменати още в началото на годината от френската преса.

В откритата информация са споменати методите на нападение – самоубийствени атаки и безразборна стрелба. Франция е била цел на нападенията.

Информацията е открита в компютър, който е бил намерен в апартамент в белгийския квартал „Форе”, където на 15 март полицията влезе в престрелка с терористи. Полицията, която вярва, че компютърът принадлежи на Абдеслам, е открила няколко папки, включително с името „Салах”. В компютъра също са открити видеоматериали със стрелеца от Тулуза Мохамед Мера, атаките на 13 ноември 2015 година в Париж и снимки на ДАЕШ („Ислямска държава”).

Но разследващите са отделили особено внимание на списък с потенциални цели във Франция. Според информацията Абделхамид Абауд е планирал да удари в парижкия бизнес район Дефанс. Терористите дори са обсъждали сценарий като на 11 септември 2001 година в САЩ.

В списъка също като потенциални цели се посочват пристанището в Марсилия, летището в Тулуза, терористични атаки срещу инфраструктура в страната, нападение до Европейския парламент в Страсбург.  Тези цели бяха съобщени от френски медии още през януари. Но в открия документ в компютъра са споменати още няколко – музей в Лил, мостът Saint-Nazaire и инфраструктурен обект в района на Лион.

Припомняме, при атаките в Париж на 13 ноември 2015 година бяха убити 130 души, а стотици други получиха наранявания.