Китай необичайно остро отговори на постоянните призиви на САЩ Пекин да оказва повече натиск върху Северна Корея, съобщава Ройтерс.

Комунистическата страна призова да се престане с "теорията за китайската отговорност" за КНДР и поясни, че всички страни трябва да окажат натиск.

По време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин в събота американският лидер Доналд Тръмп използва по-умерен тон, но той изрази нетърпението си към Китай, че не прави достатъчно за обуздаване ядрените и ракетни амбиции на КНДР.

Запитан за призивите на САЩ, Япония и други държави Китай да оказва натиск на Северна Корея, говорител на външното министерство на комунистическата държава отговори, че Пекин няма вина за засилването на напрежението и ключът за разрешаването на ситуацията не е в ръцете на китайската държава.

"В последно време определени хора, които говорят за ядрения въпрос на Корейския полуостров, преувеличават и лансират така наречената "теория за китайската отговорност", поясни говорителят.

Мисля, че това или показва липса на напълно, коректно познаване на казуса, или има скрити мотиви, опитвайки се да прехвърлят отговорност, добави той.

Говорителят каза още, че Китай играе конструктивна роля, но всички страни трябва да положат усилия.

"Теорията за китайската отговорност" по ядрения въпрос на полуострова може да спре", призова той.