Началникът на щаба на сръбските въоръжени сили (САФ) генерал Милан Мойсилович поиска незабавна реакция от страна на КФОР и други международни институции за сигурност, за да се осигури защита на сърбите в Косово, съобщава N1.

"В съответствие с всички факти информирах командващия КФОР, че следим развитието на събитията с голямо безпокойство и изискваме да бъдат взети незабавни мерки за защита на сръбския народ и правото на сърбите на оцеляване. Това е нашата молба към целия КФОР и други международни институции за сигурност в Косово и Метохия", каза генерал Мойсилович.

Той каза, че сръбските въоръжени сили изпълняват всички задължения съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, Военнотехническото споразумение от Куманово и всички временни оперативни процедури и режим на работа по административната граница, но подчерта, че "днес е ясно, че международната общност се проваля да изпълни задълженията си."

"Ако СВС получат заповеди от върховния главнокомандващ, те ще изпълнят изцяло всички свои задачи, свързани с цялостната криза на сигурността", каза генерал Мойсилович.

Еди Рама: Регионът не принадлежи нито на Курти, нито на Вучич

Еди Рама: Регионът не принадлежи нито на Курти, нито на Вучич

Отношенията Белград-Прищина не устройва никого, освен Русия