Срещата между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел е "моментът на истината" за Европа. Това заяви финансовият министър на Франция Бруно льо Мер, цитиран от "Ройтерс".

Макрон и Меркел разговарят за реформирането на Европейския съюз.

Льо Мер предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение за реформиране на еврозоната по време на разговорите в замъка Мезеберг до Берлин, това може да доведе до проблеми за единния валутен съюз и за целия Европейски съюз.

"Това е моментът на истината за френско-германските отношения, часът за равносметка за бъдещето на еврозоната", предупреди Льо Мер пред телевизия BMF.

Или през следващите няколко часа президентът и канцлерът ще постигнат споразумение и ще направят значима крачка към подсилване на еврозоната, или те няма да успеят и ще се върнат, няма да се поколебая да го кажа, към бурни времена за еврозоната и за целия Европейски съюз, подчерта той.

Снимка 363297

Източник: ЕПА

По думите му Франция няма да отстъпи по отношение на въпросите за бюджет на еврозоната за инвестиции, система за поддръжка на европейските банки, данъчно облагане на технологичните гиганти и конвергенция в корпоративните данъчни политики.

Тези точки за френското правителство, за президента, не подлежат на преговори, те трябва да бъдат представени във френско-германската пътна карта за еврозоната или цялата еврозона ще бъде отслабена, акцентира финансовият министър на Франция.

Германски правителствен източник съобщи, че финансовият министър на Германия Олаф Шолц и френският му колега са подновили преговорите за реформите в еврозоната тази сутрин, след като са намалили различията по време на разговори през уикенда.

"Трябва да постигнем общи резултати, които ще са устойчиви", поясни източникът.