Стив Банън, бившият главен стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, описа среща между единия от синовете на държавния глава с група руснаци в "Тръмп тауър" по време на предизборната кампания през 2016 г. като "предателство" и "непатриотично".

Това пише британското издание "Гардиън", което се позовава на нова разтърсваща книга. Вестникът се е сдобил с книгата от книгоиздателя New England преди да бъде публикувана.

Банън, който е разговарял с журналиста Майкъл Уолф, предупреждава, че разследването за сътрудничество на екипа на Тръмп с Кремъл ще се фокусира върху пране на пари и предвижда натиск върху Доналд Тръмп-младши.

"Fire and Fury: Inside the Trump White House", която се базира на повече от 200 интервюта с президента, вътрешното му обкръжение и играчи в и около администрацията, е една от най-трескаво чаканите политически книги на годината.

В нея Уолф пише за възникналите кризи и междуособици в Белия дом, включително за презрението към Тръмп от най-приближените му.

Банън, който беше шеф на предизборния щаб на Тръмп през последните три месеца, а след това главен стратег в Белия дом за период от седем месеца преди да се върне в медията Breitbart News, е централна фигура в книгата.

Той конкретно е язвителен относно среща през юни 2016 г. между Тръмп-младши, Джаред Къшнър, тогавашния председател на предизборната кампания на американския лидер Пол Манафорт и руския адвокат Наталия Веселницкая в "Тръмп тауър"в Ню Йорк. Доверен посредник обещал да предостави документи, които ще "инкриминират" тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън, но вместо да алармира ФБР за потенциален удар върху американската демокрация от чужда сила, Тръмп-младши написал имейл: "Прекрасно".

Срещата беше разкрита от "Ню Йорк таймс" през юли 2016 г., което принуди Тръмп-младши да заяви, че от срещата не е излязло нищо особено. След това, пише Уолф, Банън отбелязал подигравателно: "Трите високопоставени момчета в кампанията са смятали, че е било добра идея да се срещнат с чуждо правителство в конферентната зала на 25-ия етаж на "Тръмп тауър" без адвокати. Те нямаха никакви адвокати".

"Дори и да смятате, че това не е предателство или непатриотично, или голяма глупост, мисля, че е трябвало веднага да се обадете на ФБР", подчертал Банън.

Според него, ако подобна среща е трябвало да се проведе, тя е трябвало да стане в хотел Holiday Inn в Манчестър, Ню Хампшър, и то с адвокати.

Банън също разкритикува решението на Тръмп да уволни бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Той отбеляза, че разследването се е насочило към разкриване на пране на пари, което вече засегна Пол Манафорт, но обхваща също Тръмп-младши и Джаред Къшнър.

Банън се защитава, че не познава руснаци, няма да бъде свидетел, няма да наема адвокат и няма да се появява пред национална телевизия, за да отговаря на въпроси.

Книгата ще бъде публикувана през следващата седмица.

Уолф е известен медиен критик и колумнист, който е писал за "Гардиън", а също така е биограф на Рупърт Мърдок. Той е направил интервюта за Hollywood Reporter с Тръмп през юни 2016 г. и с Банън няколко месеца по-късно.

Омразата между Банън и "Джаванка" - Джаред Къшнър и Иванка Тръмп, е отбелязана в книгата на няколко пъти.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е цитиран да казва: "Това е война между евреите и неевреите".

Тръмп не е пощаден. Авторът на книгата пише, че милиардерът Томас Барак, който е един от най-старите партньори на американския лидер, е казал пред приятел: "Той е не само луд, а и глупав".