Профсъюзът Verdi призова работниците в шест обекта на Amazon в Германия да стачкуват. Стачката е предвидена да продължи от неделя вечерта в продължение на четири дни. Това е последния опит да се принуди американската група за електронна търговия да признае колективни трудови договори.

Стачки ще се проведат Райнберг, Верне, Кобленц, Лайпциг и на две места в Бад Херсфелд.

Verdi настоява за увеличаване на заплатите с 4,5% за работещите, като се позовава на добрите приходи в условията на пандемия.

Германия е най-големият пазар на Amazon след САЩ. Компанията твърди, че предлага отлично заплащане и предимства. По време на предишни призиви за стачки тя заяви, че над 90% от служителите в логистичните центрове са работили нормално.

Amazon назначава 100 000 нови служители – скок в търсенето заради коронавируса

Amazon назначава 100 000 нови служители – скок в търсенето заради коронавируса

Предстои и увеличение на заплатите...

Припомняме, че по-рано тази седмица, италианските потребители бяха призовани от синдикати да не купуват от "Амазон" в подкрепа на стачкуващите 40 000 логистични работници заради работните условия.

Това е първата стачка в Италия, която засяга цялата верига на снабдяване на американския гигант за онлайн търговия. В стачката участват работниците от складовете, логистичните центрове и шофьорите. 24-часовата стачка бе организирана от профсъюзите Filt Cgil, Fit Cisl и Uiltrasporti след провал на преговорите между представителите на работниците и американската компания за промяна в договорите за работа.