Обща стачка парализира пътища в Каталуния, съобщава El Pais. Причината е недоволство от процеса срещу 12-те сепаратистки лидери, чийто опит за отцепване на автономната област от Испания беше осуетен през есента на 2017 г.

По информация на местните власти към момента около 20 пътища в Каталуния са блокирани. Сред тях са магистрала А-7 за Франция и А-2 между Мадрид и Барселона. Парализирани са и основните пътища към каталунската столица, както и целият железопътен трафик.

Стачката е организирана от профсъюза Intersindical-CSC.

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

12-те обвиняеми могат да получат до 25 години затвор

Въпреки че поставените изисквания са изцяло трудови, Каталунската асоциация на работодателите определи акцията като "подчертано политическа". Според нея това в действителност е протест срещу започналото на 12 февруари дело срещу сепаратистите.

Припомняме, в автономната област се проведе спорен референдум, след който беше извършен опит за обявяване на независимост. Той обаче беше осуетен от правителството в Мадрид.

Испанското правителство спря преговорите с каталунските сепаратисти

Испанското правителство спря преговорите с каталунските сепаратисти

Риск от предсрочни избори…

12-те подсъдими са представители на тогавашните местни власти в областта. Сред тях обаче не е бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който потърси убежище в Белгия.

Лидерите на сепаратистите, срещу които са повдигнати обвинения в държавна измяна и неправомерно разходване на бюджетни средства, могат да получат до 25 години затвор.