Няма стагфлация (комбинация от нисък растеж и висока инфлация) в еврозоната. Това заяви във вторник Луис де Гиндос, вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според него руската инвазия в Украйна ще удари икономиката на еврозоната, която въпреки това ще остане в експанзия, дори ако войната се засили, заяви той по време на пресконференция, пише La Tribune.

И да добавим: "Засега можем да изключим възможността за "стагфлация" (икономическа среда, съчетаваща нисък растеж и висока инфлация), защото дори в нашия най-песимистичен сценарий ние предвиждаме растеж от около 2% през 2022 г.".

Луис де Гиндос посочи, че докато високите цени в енергийния сектор тласкаха инфлацията към високи нива, все още няма индикации, че очакванията за инфлация започват да се покачват.

Нормализиране на паричната политика

На друга конференция, организирана от The Economist, управителят на Banque de France Франсоа Вилерой дьо Галау каза, че ЕЦБ трябва да погледне отвъд краткосрочните колебания в цените на енергията и да съсредоточи вниманието си върху основните инфлационни тенденции. Според него ЕЦБ трябва да нормализира монетарната си политика, за да закрепи инфлационните очаквания на икономическите участници в еврозоната.

"Сега наистина е моментът да премахнем акселератора, както бе решено на последното ни заседание на Управителния съвет. Като се има предвид това, не трябва да реагираме прекалено на краткосрочната нестабилност на цените на енергията и по-скоро да се фокусираме повече върху базисната инфлация и средносрочната перспектива ", каза Франсоа Вилерой дьо Галау.

Рекордна инфлация

Напомпана от покачването на цените на енергията, засилена допълнително от руската военна офанзива в Украйна, инфлацията в еврозоната достигна рекордно ниво от 5,9% миналия месец. Базисната инфлация, която изключва променливи елементи като енергия и храна, също се повишава.

За Франсоа Вилерой дьо Галау енергийният преход, с цел намаляване на дела на изкопаемите горива, може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху инфлацията, но въздействието му върху разходите за енергия вероятно ще доведе до инфлационен натиск.

Гуверньорът на Banque de France счита, че политиките за борба с изменението на климата обаче не са причината за сегашния скок в цените на енергията и смята, че покачването на цената на въглерода на европейския пазар за квоти за емисии обяснява само 7% от увеличението на цената на тока през миналата година във Франция.

Ускоряване на инфлацията до следващата зима в САЩ?

Отвъд Атлантика американската централна банка (ФЕД) заяви, че е готова да ускори повишаването на лихвите си през 2022 г., увери в понеделник Джером Пауъл, докато друг служител очаква непрекъснато ускоряване на инфлацията до зимата. Фед повиши основните си лихви в сряда, за първи път от 2018 г., за да се бори срещу инфлацията, която е най-висока от 40 години. И през 2022 г. трябва да се очакват няколко нови увеличения, може би дори едно на всяка среща.

Фед е готов да ги повиши с повече от една четвърт процентен пункт един или повече пъти, ако е необходимо, каза Джером Пауъл. "Ако заключим, че е уместно да действаме по-агресивно чрез повишаване на лихвите по политиката с повече от 25 базисни точки на среща или няколко срещи, ще го направим".

Инфлацията може да се повиши в Съединените щати до началото на зимата и след това само да започне да се забавя, според служител на централната банка на САЩ, който подчерта в понеделник, че борбата срещу това увеличение на цените е неговата "най-голяма грижа" за 2022 г.

"Основното ми предположение е, че ще достигнем пик на инфлацията в началото на зимата", каза президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостик пред репортери.

Очаква 4,1% инфлация, която е "много висока". В сряда, в края на последното си заседание, Фед актуализира своята икономическа перспектива и преразгледа рязко прогнозата си за инфлация до 4,3%, два пъти повече от очакваното през декември.

Симеон Дянков: Правителството да вземе пакет противоинфлационни мерки

Симеон Дянков: Правителството да вземе пакет противоинфлационни мерки

У нас инфлацията е 3% над средната в ЕС според Евростат

Покачващите се потребителски цени, сътресенията във веригата на доставки, нарастващите разходи за енергия и ястребът на Федералния резерв, който е решен да овладее инфлацията: Това са тревожните характеристики на американската икономика, които карат някои експерти да алармират за възможно връщане към "стагфлация" в стила на 70-те години на миналия век, пише FoxBusiness. 

Стагфлацията е комбинация от икономическа стагнация и висока инфлация, характеризираща се с покачване на потребителските цени, както и висока безработица.

Феноменът опустоши икономиката на САЩ през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, тъй като рязкото повишаване на цените на петрола, растящата безработица и леката парична политика доведоха индекса на потребителските цени до 14,8% през 1980 г., принуждавайки политиците на Фед да повишат лихвите до близо 20% през 1980 г. 

Издайнически признак и следствие от стагфлацията е покачването на цените на енергията, според много икономисти, които смятат, че това се случва, когато внезапното увеличение на цената на петрола намалява производствения капацитет на икономиката. Например през 1973 г. Организацията на страните износителки на петрол наложи ембарго върху доставките на петрол за САЩ заради подкрепата за Израел.

Началото на ембаргото изостри възходящата спирала на цените на петрола, като цената за барел се удвои и след това се учетвори. Повишаващите се цени на петрола наложиха невероятни разходи на потребителите, които бяха принудени да се сблъскват с дълги опашки на бензиностанциите и мерки за нормиране като "четно-нечетни" покупки по номер на лиценза.

Това беше голям шок за икономика, която разчиташе на евтин чужд петрол.

Въпреки че изглеждаше, че кризата избледня с премахването на петролното ембарго през 1974 г., облекчението бе временно: Иранската революция доведе до втора вълна от драматично високи цени през 1978-1979 г.

Някои икономисти смятат, че американската икономика показва признаци на "стагфлация" днес, тъй като руската инвазия в Украйна доведе до покачване на цените на петрола. Американците вече се бореха с най-голямата инфлация от 40 години, което накара централната банка на САЩ да започне агресивно да затяга паричната политика с поредица от очаквани повишения на лихвите.

Бившият министър на финансите Лари Съмърс, известен инфлационен ястреб, обвини Фед, че е тълкувал погрешно скока на инфлацията и е чакал твърде дълго, за да предприеме действия за потушаване на скока на цените. По този начин, пише Самърс в неотдавнашна публикация на Washington Post, централната банка проправи пътя към "стагфлация".

"Вярвам, че Фед не осъзнава мащаба на грешките си през последната година, работи с неподходяща и опасна рамка и трябва да предприеме много по-строги действия, за да поддържа ценова стабилност", пише Съмърс. "Текущата траектория на политиката на Фед вероятно ще доведе до стагфлация, като средната безработица и инфлацията ще бъдат средно над 5% през следващите няколко години - и в крайна сметка ще се стигне до голяма рецесия.

Даниел ДиМартино Бут, главен изпълнителен директор и главен стратег на Quill Intelligence и бивш съветник на президент на Фед в Далас, каза, че стагфлацията "изглежда неизбежно развитие". Тя цитира намаляващите прогнози за икономически растеж за първото тримесечие, както и инфлацията за енергия и храни, която е двойно повече от тази през 70-те години на миналия век.

"Вместо да има способността да облекчи паричната политика в забавяща се икономика, Фед започва кампания за затягане", каза тя.

Associated Press: Защо инфлацията в САЩ е толкова висока и кога ще намалее?

Associated Press: Защо инфлацията в САЩ е толкова висока и кога ще намалее?

Икономисти се шегуват мрачно, че индексът на потребителските цени трябва да означава "индекс на потребителската болка"