Информационният център на кабинета на министрите на Армения съобщи, че основният град на размирния Нагорни Карабах Степанакерт е бил обстрелван отново от азербайджанските въоръжени сили в неделя вечерта, предаде ТАСС.

"Степанакерт отново е под обстрел. В града се чуват експлозии", се казва в изявлението.

Припомняме, че вчера Министерството на външните работи на Азербайджан обяви, че броят на жертвите при ракетната атака срещу град Гянджа е нараснал до деветима цивилни, сред които четири жени.

"Ранени са 33 души, включително деца", се уточнява в съобщението на ведомството в "Туитър". По-рано беше съобщено за петима загинали и 28 ранени.

На преговорите в Москва на 9 октомври, Азербайджан и Армения се споразумяха за прекратяване на огъня.

Червеният кръст не може да работи нормално в Карабах заради боевете

Червеният кръст не може да работи нормално в Карабах заради боевете

Оплакаха се от организацията

Това влезе в сила в 12.00 ч. местно време в събота, 10 октомври, по хуманитарни причини, с цел търговия на задържани и възстановяване на телата на загиналите в битки.

Конфликтът между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах ескалира отново на 27 септември. Баку и Ереван се обвиняват взаимно в ескалация на ситуацията. В Армения беше въведено военно положение и обща мобилизация, като на мъжете на възраст от 18 до 55 години беше забранено да напускат страната. В Азербайджан беше обявен вечерен час и беше проведена частична мобилизация.

Ситуацията се влошава от факта, че Баку е подкрепян активно от Турция, член на НАТО. Армения от своя страна е член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Русия.

Нагорни Карабах обяви 280 загинали военни от избухването на конфликта

Нагорни Карабах обяви 280 загинали военни от избухването на конфликта

С това общият брой на загиналите вече е над 300 души

Международната общност призовава страните да проявяват сдържаност.