Мисията на Международния комитет на Червения кръст в размирния Нагорни Карабах не може да започне да функционира, докато съобщенията за нарушения на примирието и от двете страни в конфликта продължават да валят.

Това каза представителят Етери Мусаелян пред ТАСС в неделя.

Докато пълното прекратяване на огъня и гарантирането на безопасността на нашия персонал не са налице, неутралното ни посредничество не може да влезе в сила", каза тя.

Припомняме, че Министерството на външните работи на Азербайджан обяви, че броят на жертвите при ракетната атака срещу град Гянджа е нараснал до деветима цивилни, сред които четири жени.

"Ранени са 33 души, включително деца", се уточнява в съобщението на ведомството в "Туитър". По-рано беше съобщено за петима загинали и 28 ранени.

Сътрудникът на азербайджанския президент Хикиет Гаджиев добави, че три жилищни сгради са разрушени.

Нагорни Карабах обяви 280 загинали военни от избухването на конфликта

Нагорни Карабах обяви 280 загинали военни от избухването на конфликта

С това общият брой на загиналите вече е над 300 души

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за обстрел на Гянджа от територията на Армения. В Ереван това съобщение беше отречено, като го определиха като дезинформация.

От своя страна министерството на отбраната на сепаратистката област Нагорни Карабах отрече да е бомбардирало Гянджа. То заяви, че тези твърдения са абсолютна лъжа и увери, че спазва въведеното хуманитарно примирие.

Сепаратистите на свой ред обвиниха Азербайджан, че е ударил Степанакерт, Хадрут, Мартуни и други населени райони.

Столицата на Нагорни Карабах Степанакерт е била бомбардирана три или четири пъти през изминалата нощ според журналисти на "Франс прес".

Конфликтът между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах ескалира отново на 27 септември. Баку и Ереван се обвиняват взаимно в ескалация на ситуацията. В Армения беше въведено военно положение и обща мобилизация, като на мъжете на възраст от 18 до 55 години беше забранено да напускат страната. В Азербайджан беше обявен вечерен час и беше проведена частична мобилизация.

Ситуацията се влошава от факта, че Баку е подкрепян активно от Турция, член на НАТО. Армения от своя страна е член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), доминирана от Русия. Международната общност призовава страните да проявяват сдържаност.

На 9 октомври външните министри на Армения, Азербайджан и Русия проведоха консултации в Москва по инициатива на Москва. Преговорите продължиха повече от 10 часа и станаха най-дългите през последните 20 години.

Деветима загинали при ракетна атака на Армения срещу град в Азербайджан

Деветима загинали при ракетна атака на Армения срещу град в Азербайджан

Армения отрича, определи го като дезинформация

В резултат от 12:00 часа вчера (10 октомври) влезе в сила примирие за размяна на затворници и тела на мъртвите. В същия ден обаче страните се обвиниха взаимно в нарушаване на примирието.