Министерството на отбраната на сепаратисткия регион Нагорни Карабах обяви, че е регистрирало още 40 жертви сред своите военни, с което броят на загиналите военни става общо 280 души, откакто на 27 септември избухнаха сражения със силите на Азербайджан, предаде "Интерфакс".

С това общият брой на загиналите (заедно с цивилните жертви) вече е над 300 души.

В Нагорни Карабах се използват касетъчни бомби

В Нагорни Карабах се използват касетъчни бомби

Най-вероятно от страна на Азербайджан

В Нагорни Карабах се разразяват най-кръвопролитните сражения от повече от 25 години между етническите арменски и азерските сили. Областта съгласно международното право принадлежи на Азербайджан, но е населена и управлявана от етнически арменци.

Междувременно президентът на Иран Хасан Рохани предупреди, че боевете между азербайджанските и арменските сили в Южен Кавказ могат да предизвикат регионална война.

Иран, който граничи както с Армения, така и с Азербайджан, разговаря с двете бивши съветски републики, след като се засилват опасенията, че Турция, близък съюзник на Азербайджан, и Русия, която има договор за отбрана с Армения, могат да бъдат въвлечени в конфликта.

С Нагорни Карабах, Ердоган отцепва Турция от другите големи държави в "световния ред"

С Нагорни Карабах, Ердоган отцепва Турция от другите големи държави в "световния ред"

Разтяга военни мускули в чужбина да пази подкрепата у дома с "усещането, че Турция е обсадена страна"

"Трябва да сме внимателни, за да не се превърне войната между Армения и Азербайджан в регионална война", подчерта Рохани в коментари, излъчени по телевизията, като допълни: "Мирът е основата на нашата работа и се надяваме да възстановим стабилността в региона по мирен начин."

Той настоя, че Иран няма да позволи на "държави да изпращат терористи до нашите граници под различни предлози".

От своя страна Азербайджан твърди, че азерски градове извън зоната на конфликта също са били атакувани, като те са по-близо до територията, от която тръбопроводите пренасят азерски газ и петрол към Европа.

Междувременно в нов призив за спиране на огъня руският президент Владимир Путин изтъкна, че събитията били трагедия и Москва била дълбоко притеснена.

Русия отчита присъствие на терористи в Нагорни Карабах

Русия отчита присъствие на терористи в Нагорни Карабах

"Терористични групировки, като фронт Нусра, Фиркат ал-Хамза, дивизия Султан Мурад"