Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обяви, че воюващите в ескалиращия конфликт между Армения и Азербайджан използват касетъчни бомби, като призова за защита на цивилните, които са много уязвими от безразборното унищожение, причинявано от тези оръжия, информира "Франс прес".

Правозащитниците уточняват, че кадри, "съвместими с използването на касетъчни боеприпаси" в столицата на Нагорни Карабах Степанакерт, са били разпространени от фактическите власти на града през уикенда.

Армения приложила "тактически трик" в Нагорни Карабах, Азербайджан празнува отстъплението й

Армения приложила "тактически трик" в Нагорни Карабах, Азербайджан празнува отстъплението й

Конфликтът в региона продължава

Предупреждението идва, след като сепаратистките сили в Карабах - етнически арменски анклав, който се отцепи от Азербайджан през 1990-те години - съобщиха за престрелки по фронтовата линия и казаха, че Степанакерт отново е попаднал под артилерийски обстрел.

В изявление "Амнести" уточни, че техни експерти са проследили местоположението на кадрите в жилищни райони на Степанакерт и са идентифицирали произведени в Израел касетъчни боеприпаси M095 DPICM, които според правозащитниците "изглежда са били изстреляни от азербайджански сили".

Касетъчните боеприпаси обикновено разпръскват по-малки боеприпаси в широк район, където те често не успяват да експлодират, представлявайки заплаха за цивилните, подобна на тази от противопехотните мини, уточняват от "Амнести интернешънъл".

Турция призова света да застане зад Азербайджан в конфликта в Карабах

Турция призова света да застане зад Азербайджан в конфликта в Карабах

Светът трябва да е на страната на тези, които са прави

Конвенцията за забрана на касетъчните бомби беше подписана преди 10 години от повече от 100 държави, но не и от Армения или Азербайджан.

След "потвърждаване използването на забранени касетъчни бомби в региона", "Амнести" настоя, че защитата на цивилните трябва да стане приоритет.

"Използването на касетъчни бомби е забранено при всякакви обстоятелства съгласно международното хуманитарно право, така че използването им за нападение на цивилни райони е особено опасно и ще доведе само до допълнителни жертви и ранени", подчертава Денис Кривошеев, изпълняващ длъжността ръководител на "Амнести" за Източна Европа и Централна Азия.

"Касетъчните бомби по своята същност са безразборно оръжие и тяхното използване в жилищни райони е абсолютно ужасяващо и неприемливо", изтъкна той.

Армията на Азербайджан е готова да удари по "Искандер" на Армения

Армията на Азербайджан е готова да удари по "Искандер" на Армения

Ракетните системи "Искандер" са руско производство