Ескалиралата търговска война на президента на САЩ Доналд Тръмп с Китай и продължаващият спад на световната икономика са причините за значително намаляване на търговския обмен. Всичко това принуди Световната търговска организация (СТО) сериозно да намали прогнозата си за тази година и 2020 г., пише "Ню Йорк таймс".

Световната търговия се очаква да се разшири със само 1,2 на сто тази година в сравнение с прогнозата от 2,6 на сто през април, се казва в съобщение на СТО.

Прогнозата за следващата година е ревизирана на 2,7 на сто от 3%.

"Търговските конфликти увеличават несигурността, което принуждава някои компании да забавят производството - повишаването на инвестициите е съществено за повишаване на жизненото равнище", обяви генералният директор на организацията Роберто Азеведо.

Откриването на работни места може да бъде засегнато, тъй като компаниите наемат по-малко работници за производството на стоки и услуги за износ, добави той.

Организацията предупреди, че има риск от допълнителен спад на търговския обмен. Като потенциален проблем се посочва и Брекзит без споразумение.