Всяка атака срещу критична инфраструктура за военния съюз на НАТО ще предизвика "обединен и решителен отговор", каза във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише "Ройтерс".

Столтенберг коментира на пресконференция, че съюзниците от НАТО увеличават сигурността около ключови инсталации след атаки срещу газопроводи, минаващи под Балтийско море. Все още не е ясно кой стои зад взривяването на тръбопроводите.

Коментирайки завоалираните заплахи за използване на ядрени оръжия от руския президент Владимир Путин, Столтенберг каза, че НАТО следи отблизо руските ядрени сили и не е забелязал никакви промени в позицията им.

Президентите от Източния фланг на НАТО осъдиха руските бомбардировки в Украйна

Президентите от Източния фланг на НАТО осъдиха руските бомбардировки в Украйна

Потвърждават своя ангажимент към гарантиране на колективната си сигурност

Пресконференция на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещите на министрите на отбраната на НАТО:

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат тази седмица във важен момент за трансатлантическата сигурност. Ще прегледаме напредъка си в укрепването на възпирането и отбраната на НАТО. Ние допълнително ще увеличим защитата на нашата критична инфраструктура в светлината на саботажа на тръбопроводите "Северен поток".

Ние ще засилим и ще поддържаме подкрепата си за Украйна, за да могат да продължат да се защитават и да освобождават територия от руска окупация. Украйна продължава да прави значителен напредък, докато Русия все повече прибягва до ужасяващи и безразборни атаки срещу цивилни и критична инфраструктура.

Президентът Путин се проваля в Украйна.

Неговите опити за анексии, частична мобилизация и безразсъдна ядрена реторика представляват най-значимата ескалация от началото на войната и показват, че тази война не върви по план.

НАТО не е страна в конфликта. Но нашата подкрепа играе ключова роля. Съюзниците остават единни в подкрепата си за суверенитета и самоотбраната на Украйна. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще се присъедини към нас утре. Заедно ще отговорим на спешните нужди на Украйна.

Приветствам неотдавнашните изявления на съюзниците за предоставяне на по-модерни системи за противовъздушна отбрана и други способности на Украйна. И очаквам с нетърпение по-нататъшни доставки. Нашето послание е ясно. НАТО е до Украйна. Колкото е нужно.

Президентът Путин започна тази война. Той трябва да сложи край. Като изтегли силите си от Украйна. И президентът Лукашенко трябва да спре съучастието на Беларус в този незаконен конфликт.

В четвъртък ще председателствам редовно заседание на Групата за ядрено планиране. Основната цел на ядреното възпиране на НАТО винаги е била запазването на мира, предотвратяването на принудата и възпирането на агресия.

Следващата седмица НАТО ще проведе своето отдавна планирано учение за възпиране. Това е рутинно обучение, което се провежда всяка година. За да запазим нашето възпиращо средство безопасно, сигурно и ефективно.

Завоалираните ядрени заплахи на президента Путин са опасни и безотговорни. Русия знае, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води.

Ние следим отблизо ядрените сили на Русия. Не видяхме никакви промени в позицията на Русия. Но ние оставаме бдителни.

На срещата на върха в Мадрид през юни лидерите на НАТО решиха фундаментална промяна в нашата отбрана и възпиране, за да отговорят на новата реалност в областта на сигурността. Удвоихме броя на бойните групи на НАТО в източната част на Алианса. Те могат бързо да бъдат увеличени до размер на бригада. Увеличаваме и числеността на нашите сили с висока готовност.

На тази министерска среща ще вземем решения за увеличаване на нашите запаси от боеприпаси и оборудване, за да се ускори предоставянето на способности. И да се използва процеса на планиране на отбраната на НАТО, за да се осигури на индустрията дългосрочното търсене, от което се нуждае, за да увеличи производството.

Ще обърнем внимание и на защитата на нашата критична инфраструктура. НАТО работи по това от много години. И след саботажа на тръбопроводите "Северен поток", ние допълнително засилихме нашата бдителност във всички области.

Удвоихме присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба. Подкрепено от морски патрулни самолети и подводни способности. Тези усилия са тясно координирани от Морското командване на НАТО.

Съюзниците също повишават сигурността около ключови инсталации и засилваме разузнаването и споделянето на разузнаване. Ще предприемем по-нататъшни стъпки за укрепване на нашата устойчивост и защита на нашата критична инфраструктура.

Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор.

Последната ни сесия ще се фокусира върху мисиите и операциите на НАТО. Към нас ще се присъедини върховният представител на ЕС Борел. Защото НАТО и Европейският съюз са изправени пред едни и същи предизвикателства пред сигурността.

Очаква ни тежка зима. Затова е още по-важно Северна Америка и Европа да продължат да стоят обединени. В подкрепа на Украйна. И в защита на нашия народ.

Bloomberg: Путин вече атакува НАТО

Bloomberg: Путин вече атакува НАТО

Хибридните действия срещу членове на алианса могат да задействат член 5 от Северноатлантическия договор