НАТО обвинява Русия, че се опитва да пренапише цялата глобална архитектура за сигурност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че рискът от конфликт е реален, на конференцията на алианса "По-силни заедно", която се провежда днес.

"Много заложено в днешната криза, рискът от конфликт е реален. Русия използва сила и ултиматуми не само за преначертаване на границите в Европа, но и за да се опита да пренапише цялата глобална архитектура за сигурност".

Холандският премиер Марк Рюте цитира Дирк Стикер, трети генерален секретар на НАТО: "Докато международното право е подчинено на капризите на отделните държави, докато няма висша система на правосъдие или международна етика, които всички държави почитат, не можем да градим международна политика върху плаващи пясъци на идеалистичната надежда. Трябва да приемем тежката истина: трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че сме достатъчно силни икономически и военно, за да можем да защитим свободата си".

Стикър е написал тези думи преди повече от 55 години, но изглеждат също толкова актуални и днес. В безпрецедентен ход Русия заплашва с война на източната граница на Европа, коментира Рюте.

"Неговото признаване на независимостта на Луганск и Донецк и разполагането на така наречената мироопазваща мисия представлява сериозна ескалация и грубо нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Още през 2014 г. бяхме свидетели на окупацията на Крим, а сега Русия показа, че е готова да предприеме по-нататъшни агресивни стъпки. Това е недопустимо и не може да остане неоспорено".

"Разбира се, това е заплаха за Украйна. Но това е и заплаха за нашата европейска и трансатлантическа сигурност. Русия се опитва да откаже суверенните нации правото да избират своя собствен път. Опитва се да върне часовника назад с абсурдни искания за изтегляне на войски и оборудване от страни, които станаха част от НАТО след падането на Берлинската стена".

"Трябва да сме много ясни: няма стари или нови, нито източни, нито западни, нито първокласни, нито второкласни държави членки: всички ние сме просто съюзници в НАТО. И ние стоим като едно цяло. Последните събития доказват, че НАТО е от съществено значение за защитата на нашата сигурност и свобода."

Това засилва моето убеждение, че трансатлантическото военно сътрудничество все още е крайъгълният камък на нашата колективна отбрана и основата на нашата политика за колективна сигурност. И че следователно трябва да продължим да работим за осигуряване на силен и обединен НАТО. Не на последно място в една нова глобална реалност."

"Имайки това предвид, жизненоважно е да говорим за следващата стратегическа концепция. За това как да адаптираме нашия Алианс, за да отговори на днешните и утрешни заплахи. Заплахи, които могат да бъдат хибридни по природа или дори да не са лесно разпознаваеми. Това изисква нов подход, нови инструменти и по-интелигентни стратегии".

"Стабилен план за следващите 10 години... разглеждаме един важен елемент от този план: нашите партньорства. Защото, ако сме научили едно нещо през последните няколко години, това е, че те могат да определят нашия успех или неуспех".

"Точно сега с агресията на Русия в Украйна нашите партньорства, стари и нови, се оказаха решаващи. С ОССЕ и ООН. С Украйна и Грузия, със страните от Западните Балкани и нашите индо-тихоокеански партньори Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. И преди всичко отношенията между НАТО и ЕС".

"Настоящата стратегическа концепция нарича ЕС "уникален и основен партньор за НАТО". Трябва да задълбочим това партньорство: в текста на следващата стратегическа концепция, но също така - и особено - на практика. Това ще изисква големи усилия. Защото реалността е, че ЕС зависи силно от НАТО и трансатлантическата връзка за собствената си сигурност".

"Със сигурност не сме в състояние да създадем равна и независима алтернатива и не трябва да се опитваме да го правим. Но ние трябва да гарантираме, че ЕС може сам да направи повече. Че може да покаже повече готовност и решимост, когато става въпрос за сигурност и отбрана".

"Бившият генерален секретар Яп де Хоп Схефер също е тук с нас днес. Наскоро той каза: "Няма политика на сила в ДНК на Европа". Той твърди, че ние "силно се нуждаем" от този компонент в днешната геополитическа среда. Така че предизвикателството е да се гарантира, че европейските страни развиват повече военни способности, които могат да бъдат разгърнати в различни контексти, като НАТО, ЕС и коалиции на желаещите".

"Трябва също така да направим ЕС по-силен във военно отношение чрез PESCO и Европейския инструмент за мир. Това ще ни направи по-самостоятелни, когато става въпрос за гарантиране на сигурност на и около нашата собствена територия. И това също ще направи НАТО като цяло по-силен".

"И не само в областта на сътрудничеството в областта на отбраната в рамките на ЕС, но и в сътрудничеството между ЕС и НАТО. Ето защо Холандия настоява за амбициозна нова съвместна декларация между НАТО и ЕС, която определя как ще превърнем това в реалност. Сегашната ситуация изяснява едно нещо: Нуждаем се от солидно, обединено НАТО и всички ние сме отговорни да гарантираме това".

"Нашата отправна точка, разбира се, трябва да бъдат силни страни членки, които дават своя дял и да имат въоръжени сили в ред. Холандия приема това задължение сериозно. По-рано този месец, заедно с Германия и Норвегия, отбелязахме петгодишната годишнина от съвместния ни принос на военния персонал към засиленото предно присъствие в Литва."

ние току-що се ангажираме да предоставим изтребители F35, които ще изпълняват задълженията си за бързо реагиране от България в отговор на руската заплаха."

Това е най-опасният момент в европейската сигурност от поколение, предупреди по-рано Столтенберг.

Столтенберг: Русия продължава да планира пълномащабна инвазия в Украйна

Столтенберг: Русия продължава да планира пълномащабна инвазия в Украйна

Продължава военното натрупване, силите са в бойни формирования и готови за удар