Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че НАТО напълно зачита суверенното право на страните да избират свои собствени политически договорености и споразумения за сигурност, отбелязвайки, че това е основният принцип на европейската сигурност, съобщава N1.

В интервю за всекидневника Vijesti в Подгорица Столтенберг приветства приноса на Черна гора към постоянните усилия на НАТО за защита на населението и територията на Алианса, както и приноса й за стабилността на Западните Балкани и добави, че Черна гора винаги може да разчита на НАТО за запазване на сигурността си.

Запитан за разширяването на НАТО през следващите десет години, Столтенберг каза, че лидерите на НАТО са повторили в Мадрид, че политиката на отворените врати на НАТО остава в сила.

Коментирайки изграждането на военноморска база в Адриатическо море, за което НАТО преговаря с Албания, и други потенциални инвестиции и разполагане на войски в региона, Столтенберг каза, че новата стратегическа концепция на НАТО, приета на срещата на върха в Мадрид, още веднъж потвърждава стратегическото значение на Западните Балкани за Алианса.

В Сърбия може да се появи руска военна база

В Сърбия може да се появи руска военна база

Не е ясно как ще се поддържа подобна структура

НАТО ще продължи да насърчава стабилността, сигурността и сътрудничеството в региона, включително ежедневните усилия на КФОР, на нашия щаб в Сараево и на нашия офис в Белград, каза Столтенберг и добави, че сигурността и стабилността на Западните Балкани са важни за НАТО и за мира и стабилността в Европа.

Столтенберг каза, че НАТО и Сърбия имат тясно партньорство от години, което се основава на политически диалог и практическо сътрудничество, при пълно зачитане на политиката на Сърбия за военен неутралитет.

Политическият диалог между НАТО и Сърбия приема различни форми, включва контакти между сръбски официални лица и НАТО и добре установени отношения между командващия на КФОР и началник-щаба на Сърбия, каза Столтенберг. Това, което прави тези отношения възможни, е градивният дух и взаимното уважение, което трябва да продължи, добави той.

Запитан дали е загрижен за дългосрочната стабилност на Косово, Столтенберг каза, че е обсъдил с ръководството на Прищина и Белград напрежението в Косово и добави, че двете страни трябва да останат спокойни, да избягват едностранни действия и да участват конструктивно в диалога с посредничеството на ЕС.

В съответствие с мандата си на ООН мисията КФОР следи отблизо ситуацията и е готова да се намеси, ако стабилността е застрашена. Нашата мисия е фокусирана върху осигуряването на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички хора в Косово, каза Столтернберг.

Генералният секретар на НАТО каза, че Алиансът продължава да подкрепя изцяло диалога с посредничеството на ЕС и призовава всички страни да продължат преговорите, защото те са от ключово значение за регионалния мир и сигурност.

Европа наблюдава внимателно Косово и Сърбия

Европа наблюдава внимателно Косово и Сърбия

"Политико" обяснява притесненията от въоръжен конфликт и какво да очакваме през следващите седмици