Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в сряда, че Украйна трябва да спечели войната срещу Русия, за да се включи в смислена дискусия за присъединяване към НАТО.

"Най-неотложната задача сега е да се уверим, че Украйна ще спечели като суверенна държава. Основният фокус трябва да бъде върху гарантирането на победата на Украйна. И това е предпоставка за всяка смислена дискусия относно членството на Украйна", заяви Столтенберг по време на съвместна пресконференция с естонския министър-председател Кая Калас.

"НАТО вече има планове и способности за защита на всеки съюзник и всеки инч от съюзническа територия. След това укрепваме допълнително възпирането и отбраната, отчасти чрез решението, което взехме в Мадрид, и след това изпълнението, последващите действия, които ще се случват сега във Вилнюс. И тук става въпрос за разпределяне на конкретни сили на конкретни територии, а също и за повишаване на готовността на нашите сили.

Основната цел на това всъщност не е да се води война, а да се предотврати войната. И възпирането работи в продължение на почти 75 години за този Алианс, откакто бяхме основани през 1949 г. И следователно това отчасти е въпрос на предно присъствие - увеличихме присъствието си и в Балтийския регион - но също и на висока готовност, способност за бързо подсилване и предварително позициониране на оборудването.

И тогава трябва да помним, че способностите, които можем да придвижим по-бързо, са военновъздушните и военноморските сили, които също са част от възпирането в Балтийския регион. Така че, да, ние непрекъснато оценяваме необходимостта от присъствие на сухопътни войски в целия Алианс - включително в Балтийския регион - но смятам, че е изключително важно да разберем, че способността ни да защитаваме всеки сантиметър се отнася и до способността ни да подсилваме и да има надеждно възпиране и точно това е целта на НАТО и това ще бъде демонстрирано и във Вилнюс.

Източноевропейските страни от НАТО се разтревожиха от бойците на "Вагнер" в Беларус

Източноевропейските страни от НАТО се разтревожиха от бойците на "Вагнер" в Беларус

Опасяват се от засилване на регионалната нестабилност

След това, относно силите на Вагнер: Мисля, че е твърде рано да се правят окончателни заключения какви последствия ще има това. Бунтът, събитията, които видяхме, са вътрешни руски въпроси. Ние следим и наблюдаваме какво се случва много внимателно. Видяхме, че някои от тези сили може да бъдат разположени в Беларус, но отново смятам, че е твърде рано да се правят окончателни заключения. Най-важното е, че изпращаме много ясно послание към всеки потенциален противник - включително Москва и Минск - че сме там, за да защитим и защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците срещу всяка заплаха. Така че увеличихме присъствието си, ще засилим допълнително възпирането и отбраната по време на срещата на върха във Вилнюс и след това ще продължим да наблюдаваме какво точно се случва със силите на Вагнер.

През последните години, от 2014 г. насам, НАТО осъществи най-големите подсилвания на колективната отбрана от едно поколение. И важна част от това е била - и продължава да бъде - военната мобилност, защото възможността за бързо подсилване е критична част от начина, по който осигуряваме възпиране и начина, по който можем да подсилим и възпрем всяка агресия срещу всеки съюзник на НАТО.

Така че това, което се случи през последните години, наистина е значително подобрение на военната мобилност. Има огромни инвестиции в инфраструктура и военен транспорт и логистичен капацитет, повече предварително позиционирани доставки и оборудване. И също така, разбира се, ние работим много тясно с Европейския съюз. Утре ще бъда в Европейския съвет, заедно с Кая и всички други лидери на ЕС. И военната мобилност е част от това сътрудничество. Но това не зависи само от бюджета на Европейския съюз, това също се финансира от националните бюджети за инвестиции във военни способности за осигуряване на мобилност, но също и в гражданска инфраструктура, която е важна за осигуряване на военна мобилност.

Зеленски настоя НАТО да спре да гледа към Кремъл

Зеленски настоя НАТО да спре да гледа към Кремъл

Украйна против всеки вариант за замразен конфликт

Това е нещо, което правим не само на думи, но и на дела. Имаме бойните групи, всъщност сега упражняваме способността да ги мащабираме бързо до ниво на бригада. Върнах се от Литва тази седмица, имахме голямо учение, демонстриращо точно това. Имахме по-рано учение в Естония за увеличаване на британската бойна група. И важна част от това е да се упражнява и демонстрира военна мобилност, за да се вкарат тези сили бързо в териториите, в страните, където искаме да бъдат.

Освен това съм напълно съгласен с министър-председателя Калас: Фактът, че Финландия вече е пълноправен член на Алианса, също променя цялата сигурност, география, в региона на Балтийско море. Защото, ако погледнете картата, това има дълбоки последици за способността ни да подсилим, да преместим сили бързо в Балтийския регион. И скоро Швеция също ще бъде член и това допълнително ще укрепи способността ни и ще улесни придвижването и подсилването на силите, ако е необходимо.

Ще продължим да работим с Европейския съюз. Но отново: основната задача на НАТО не е да се съгласи да освободи земя; основната задача на НАТО е да предотврати всяка атака срещу всеки съюзник на НАТО. И това е възпиране и работи почти 75 години. Успяхме да възпрем агресията срещу Западен Берлин: нямахме никакви сили в Западен Берлин в средата на Източна Германия, но възпирането беше надеждно. Идвам от страна - Норвегия - северната част на Норвегия изобщо нямаше никакви войски на НАТО на границата с Русия, но възпирането проработи. Така че тук става въпрос отчасти за предно присъствие, но също така и за упражняване, демонстриране на способността за подсилване по надежден начин, за да се предотврати всяка атака изобщо."

Chatham House за края на войната на Русия срещу Украйна

Chatham House за края на войната на Русия срещу Украйна

Защита на бъдещето на Европа и опасностите от фалшив мир с фашистка и империалистически настроена Русия