Украинският президент Володимир Зеленски се застъпи за присъединяването на Украйна към НАТО с аргумента, че това ще бъде "мощен сигнал към света, че това е съюз, който защитава".

В реч пред парламента в Деня на конституцията на Украйна той настоя съюзниците от НАТО да "спрат да гледат назад към Кремъл при вземането на важни решения" и нарече руския президент Владимир Путин "некомпетентен лидер".

Той бе категоричен, че няма да приеме никое предложение за мир, ако то превръща войната на Русия срещу страната му в замразен конфликт, съобщава "Ройтерс".

Столтенберг: Приоритет на НАТО е да помогне на Украйна във войната

Столтенберг: Приоритет на НАТО е да помогне на Украйна във войната

Киев има всичко, от което се нуждае, за да освободи повече земя

Изказването на Зеленски показва, че той продължава да се противопоставя на всеки мирен план, който замразява териториалните придобивки, направени от Москва, откакто тя започна своята пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

"Украйна няма да се съгласи на нито един от вариантите за замразен конфликт", отсече той.

Зеленски изготви "формула" за мир от 10 точки, която предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и връщане на държавните граници на страната му.

Киев започна контранастъпление в опит да си върне окупираните земи, но руските сили все още държат територии в Източна и Южна Украйна.

Chatham House за края на войната на Русия срещу Украйна

Chatham House за края на войната на Русия срещу Украйна

Защита на бъдещето на Европа и опасностите от фалшив мир с фашистка и империалистически настроена Русия