Американските власти обсъждат варианти, при които руско-украинската война от сегашния горещ етап може да се превърне в замразен конфликт, пише Politico, позовавайки се на анонимни източници в американската администрация.

Според изданието вероятността от подобно развитие на събитията се смята в Белия дом за все по-голяма. Такъв конфликт ще продължи много години, може би десетилетия - като конфронтацията на Корейския полуостров.

Предварителни обсъждания на подобен сценарий са проведени в различни американски департаменти и в Белия дом, се казва в статията. Сред въпросите, обсъждани в администрацията на Байдън в случай на дългосрочно "замразяване", е къде ще бъдат неофициалните граници, които Украйна и Русия биха се съгласили да не преминават.

Този сценарий, смята Белият дом, може да се окаже най-реалистичният в дългосрочен план, като се има предвид, че нито Киев, нито Москва са склонни да признаят поражение.

Украйна само може да се надява на "корейски сценарий", отсече Медведев

Украйна само може да се надява на "корейски сценарий", отсече Медведев

С подобни спекулации Киев плахо намеквал, че победа не може да има

Замразен конфликт, в който военните действия са прекратени, но нито една от страните не е обявена за победител или се съгласява с официалното прекратяване на войната, също може да бъде политически приемлив дългосрочен резултат за Съединените щати и други страни, подкрепящи Украйна, каза Politico.

Това би означавало, че броят на военните сблъсъци и разходите за подкрепа на Киев ще намалеят, а общественото внимание към войната ще отслабне.

"Планираме в дългосрочен план, независимо как изглежда това сега", цитира публикацията американски служител, запознат с дискусиите на администрацията на Байдън за Украйна. Подобно планиране сега е във фокуса на администрацията, каза той, докато в последните месеци "всичко беше свързано със спешни и краткосрочни задачи".

Други двама настоящи американски служители и един бивш потвърдиха, че продължителното замразяване на военните действия е една от възможностите, за които Вашингтон се готви.

Американските власти обмислят и дългосрочни отношения между Вашингтон и Киев в областта на сигурността, както и варианти за взаимодействие на Украйна с НАТО.

Дискусиите са в ранен етап, подчертават източниците. Войната ще продължи доста време, казаха те, и администрацията на Байдън възнамерява да предостави на Украйна оръжия и друга помощ, за да изтласка руските войски от възможно най-голяма територия.

И все пак дори предложението за планиране в случай на замразяване на конфликта може да подкопае доверието на украинските лидери в продължаващата подкрепа на САЩ, особено предвид някои двупартийни позиции в полза на по-малка подкрепа.

Расте тревогата в Европа, че помощта на САЩ за Украйна ще секне

Расте тревогата в Европа, че помощта на САЩ за Украйна ще секне

Заради наближаващата предизборна кампания за президентските избори

Друг високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че се обмислят много планове за различни непредвидени ситуации, но обстановката е нестабилна и единствената надеждна прогноза е, че Русия няма да завладее цяла Украйна.

Докато много американски служители избягват да говорят публично за това как ще се развие руско-украинският конфликт, генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, многократно е прогнозирал, че рано или късно той ще завърши с мирни преговори, а не с военна победа на страните.

Съставът на последните пакети с военна помощ за Украйна отразява преминаването на администрацията на Байдън към по-дългосрочна стратегия, каза представител на Пентагона.

Обемът на военното оборудване, изпратено в Киев директно от арсеналите на САЩ, непрекъснато намалява през последните няколко месеца, докато пакетите за помощ чрез закупуване на нови оръжия от индустрията се увеличават. Но процесът може да отнеме месеци или години, отбелязва Politico.

Предположенията, че западните партньори на Украйна ще се радват войната да се превърне в замразен конфликт, неизменно предизвикват рязко негативна реакция в Киев. Представители на украинските власти, включително президентът Зеленски, многократно са заявявали категорично, че не са възможни преговори с Кремъл, докато и последният руски войник не напусне територията на Украйна. Въпреки това остава неясно колко силна ще остане тази решимост, ако доставките на оръжие от Съединените щати, основният донор на военна помощ за Украйна, продължат да намаляват.

Също така остава неизвестно коя точно граница може да бъде начертана по предложената демаркационна линия, като се има предвид, че Русия миналия септември включи четири региона на Украйна в конституцията си, включително такива, които не успя да окупира напълно, и е малко вероятно доброволно да направи отстъпки по този въпрос.

Украинският президенt Володимир Зеленски обяви своя мирен план от 10 точки за първи път през ноември, след което го обсъди с президента на САЩ Джо Байдън и други лидери и призова за провеждане на среща на върха за глобален мир въз основа на него.

Планът обаче предвижда изтеглянето на руските войски от международно признатата територия на Украйна, което би означавало Москва да се откаже както от четирите региона, които твърди, че е анексирала, така и от Крим, който завзе през 2014 г.

Украинците не заменят територии за мир

Украинците не заменят територии за мир

Твърди данни и при сравнение през всичките месеци на войната