Съюзниците на Украйна се опасяват, че военната подкрепа за борбата ѝ срещу Русия наближава своя връх, съобщава "Файненшъл таймс".

Високопоставени европейски служители са все по-разтревожени за потока от помощ през следващата година, тъй като САЩ навлизат в предизборна кампания за президентските избори.

Вашингтон е основният източник на оръжия за Украйна. Американски служители твърдят, че остават достатъчно предварително одобрени средства за поддържане на Киев за още около пет месеца, които да покрият решаващата контраофанзива, планирана за следващите седмици.

Европейските съюзници обаче са все по-несигурни дали САЩ ще изпълнят приетия през 2022 г. пакет от помощи в размер на 48 милиарда долара, особено след като за него е необходимо гласуване в Конгреса тази есен, на фона на по-пристрастния дебат за войната.

"Никой не знае", призна европейски служител от една от страните съюзници на Украйна. "Не можем да поддържаме същото ниво на помощ до безкрайност". По негови думи настоящото равнище на подкрепа може да се поддържа за година или евентуално две, но не и повече.

Борел иска още 3,5 млрд евро военна помощ за Украйна

Борел иска още 3,5 млрд евро военна помощ за Украйна

Предложението изисква одобрение от националните правителства на ЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън, който определи войната в Украйна като стратегическо поражение за Русия, не показа признаци, че възнамерява да намали подкрепата. Той обаче се подготвя за кампания за преизбиране срещу Доналд Тръмп - критик на неограничената подкрепа на САЩ за войната, негов най-вероятен съперник от Републиканската партия в надпреварата през 2024 г.

Байдън ще се срещне с колегите си от Г-7 в Хирошима, Япония, утре за тридневна среща на върха, където потвърждаването на подкрепата на Запада за Украйна ще бъде една от ключовите цели. "Президентът Байдън беше много ясен относно подкрепата на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта представител на Белия дом. "Продължаваме да виждаме силно единство в подкрепа на Украйна от нашите съюзници. Очакваме да видим това единство ясно заявено на Г-7".

Тръмп отказа да уточни дали иска Украйна да надделее във войната миналата седмица. Той продължи да изисква Европа да увеличи приноса си и заяви, че ще организира разговори между руския лидер Владимир Путин и президента на Украйна Володимир Зеленски за бързо прекратяване на конфликта.

Това, което казва Доналд Тръмп, оказва голямо влияние върху това колко труден става този въпрос в Конгреса", посочи американският сенатор демократ Крис Мърфи, член на комисията по външни отношения на Сената. "Неговата позиция относно финансирането на Украйна ще има много общо с това, което ще се случи, ако трябва да разрешим отново подкрепата."

Украйна вече е получила 65 млрд. евро военна помощ от НАТО

Украйна вече е получила 65 млрд. евро военна помощ от НАТО

Алиансът разработва дългосрочна програма за военна подкрепа за Киев

Някои съюзници в редовен контакт със САЩ относно Украйна твърдят, че Вашингтон счита следващите пет месеца за критични за изхода от конфликта и ги смята за последния реален шанс Киев да промени ситуацията на място.

Проучванията показват, че подкрепата на САЩ за Украйна намалява. Някои европейски съюзници посочват, че администрацията на Байдън е под натиск да покаже, че помощта за десетки милиарди долари е оказала значително влияние на бойното поле.

"За Америка е важно да продаде тази война като успешна, също и за вътрешни цели, за да докаже, че всички тези пакети с помощ са били успешни по отношение на напредъка на Украйна", отбеляза европейски служител.

Някои от официалните лица посочиха, че Общото събрание на ООН и срещата на върха на лидерите на Г-20, които се провеждат последователно в началото на септември, са ключови дипломатически събития, при които и двете страни ще бъдат подложени на голям натиск да седнат на масата за преговори.

"Ако през септември Украйна не е постигнала значителни победи, тогава международният натиск върху Запада да я убеди да преговаря ще бъде огромен", смята едно от официалните лица. "Същото важи и за Русия, ако контранастъплението проработи".

Западните официални лица обаче се надяват, че контраофанзивата на Украйна, подкрепена от безпрецедентните доставки на натовски оръжия, ще донесе военни успехи, които биха могли да принудят Путин да склони на мирни условия под някаква форма.

САЩ дават на Украйна 2,6 млрд. долара нова военна помощ

САЩ дават на Украйна 2,6 млрд. долара нова военна помощ

Боеприпаси за отбранителните системи Patriot и HIMARS, ПВО

Някои представители на администрацията на Байдън виждат това като възможност на Киев да започне преговори. "Посланието към Киев е, че това е най-доброто, което ще получи", обясни друг европейски служител, имайки предвид нивото на военната помощ от Запада. "Няма повече гъвкавост в бюджета на САЩ, за да продължават да разписват чекове, а европейските оръжейни предприятия работят на пълен капацитет".

Представители на администрацията на Байдън твърдят, че САЩ са показали широка подкрепа за Украйна от страна и на двете партии и бъдещата помощ не трябва да се поставя под съмнение. Те посочиха неотдавнашните думи на лидера на мнозинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който заяви, че подкрепя помощта за Украйна и "ще продължи да я подкрепя". По-рано обаче той заяви, че няма да има "празен чек" за помощта за Украйна.

Германия, Франция и Великобритания направиха значителен принос по отношение на военната помощ за Украйна през тази седмица по време на изненадващи посещения на Зеленски. САЩ обаче играят жизненоважна роля в определянето на мащаба и темпото на помощните пакети.

План Б на Путин: Доналд Тръмп

План Б на Путин: Доналд Тръмп

Доналд Тръмп многократно е показвал своята симпатия към руския президент Владимир Путин

Дипломатите следят как политическият календар в САЩ може да повлияе на времето за вземане на решения за Украйна, особено като се има предвид, че Вашингтон ще бъде домакин на среща на върха на НАТО през лятото на 2024 г. - месеци преди президентските избори.

Според оценките на американските военни Украйна едва ли ще успее да постигне всичките си политически цели на бойното поле през тази година дори и да постигне успехи по време на контранастъплението. Украински и европейски официални лица също споделят това мнение.

"Всички можем да се съгласим, че бихме искали да сме някъде другаде следващата година - по-близо до мира, до възстановяването на украинската стабилност и суверенитет", подчерта високопоставен европейски служител.