Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел предложи да се добавят 3,5 милиарда евро към фонд, използван за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Източници, пожелали анонимност, казаха, че Борел е поискал от правителствата на ЕС да повишат финансовия таван на Европейския механизъм за подпомагане на мира. Този фонд вече е отпуснал около 4,6 милиарда евро военна помощ за Украйна.

Предложението изисква одобрение от националните правителства на ЕС. Те се споразумяха миналия декември, че "в случай на необходимост" подобно увеличение може да бъде оправдано.

Фондът, създаден през 2021 г., е замислен за ЕС, за да помага на развиващите се страни да купуват военно оборудване. Но 27-членният съюз бързо реши да го използва и за доставяне на оръжия в Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Фондът е отделен от бюджета на ЕС, който няма право да финансира военни операции.

Но фактът, че страните от ЕС се обединиха, за да купуват оръжия и боеприпаси за държава във война с Русия, бележи историческа стъпка за блока, който десетилетия наред избягваше да се намесва в отбраната и военните въпроси.

Тиери Бретон:  ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Тиери Бретон: ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Европа трябва да увеличи своите суверенни способности за сигурност

Войната привърши парите много по-бързо от планираното. Първоначално имаше бюджет от 5 милиарда евро, който трябваше да продължи до 2027 г. Този таван вече беше повишен веднъж, с 2 милиарда евро, миналия декември.

Фондът позволява на страните от ЕС, които доставят оръжия и боеприпаси на Украйна, да поискат обратно част от разходите. Държавите от ЕС допринасят за фонда според размера на техните икономики.