Европейският съюз "сега трябва да премине в режим на военна икономика", каза еврокомисарят Тиери Бретон - отговорник по отбранителната политика в четвъртък. Според него войната в Украйна принуждава Европа да засили своята сигурност и отбранителна индустрия, цитира думите му Европейската редакция на "Политико".

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обеща на участниците в Европейската среща на върха по отбраната 1 милиард евро от Европейския механизъм за подпомагане на мира, за да продължат да попълват оръжейните си запаси, след като изпратят оръжие на Украйна.

"Настоящата агресивна война срещу Украйна коренно промени средата за сигурност в Европа", каза Бретон чрез видеовръзка. Той добави, че Еврокомисията е готова да ускори процедурите за обществени поръчки, да премахне пречките пред трансфера на боеприпаси в рамките на единния пазар и да премахне "всякакви регулаторни бариери" за работното време.

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Не ясно и дали ЕС разполага с необходимия законов капацитет

Френският еврокомисар повтори призива си Европа да увеличи производствения си капацитет до 1 милион снаряда годишно в рамките на една година, като част от проектозакона за отбранително производство, наречен "Закон в подкрепа на производството на боеприпаси" (ASAP).

Миналата седмица Комисията одобри планове за увеличаване на капацитета на ЕС за производство на боеприпаси чрез инжектиране на 500 милиона евро от фондове на ЕС в европейски фабрики за снаряди, за да се стимулира производството на оръжия - съчетано със съфинансиране от около 500 милиона евро от страни членки и други източници.

Микаел Йохансон, главен изпълнителен директор на шведската космическа и отбранителна компания Saab, каза, че целта от 1 милион снаряда е реалистична и Saab може да осигури 400 000 снаряда само от своя шведски завод.

"Можем да действаме още утре, ако Комисията реши кой ще поръча боеприпасите," каза той. "Европейската инвестиционна банка също трябва да се организира да започне да подкрепя отбранителния сектор."

Rheinmetall обещава над 600 000 артилерийски боеприпаси за Украйна

Rheinmetall обещава над 600 000 артилерийски боеприпаси за Украйна

Има надежда, че нуждите на Украйна от боеприпаси могат да бъдат задоволени

Йохансон каза, че Европа е "твърде зависима" от Съединените щати и трябва да увеличи своите суверенни способности. "Ако днес сме 70 към 30 процента зависими от САЩ, трябва да да преобърнем това до около 30 към 70 процента в полза на суверенните способности", каза той.

Към момента страните членки планират да започнат да харчат 70 милиарда евро през следващите три години, за да увеличат отбранителния си капацитет, каза върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел пред присъстващите на срещата.

"Не бях фен на (бившия президент на САЩ] Доналд) Тръмп, но мисля, че той беше прав в едно нещо: европейците не споделят своята част от тежестта" в рамките на разходите за отбрана на НАТО, каза Борел.

Борел иска европейската индустрия да мине на военен режим

Борел иска европейската индустрия да мине на военен режим

Той предлага план за набавяне на снаряди за Украйна и страните от ЕС за 2 млрд. евро