Оръжейната група Rheinmetall иска да предостави на Украйна значително количество артилерийски боеприпаси. "Можем да доставяме до 600 000 годишно", каза главният изпълнителен директор Армин Папергер след посещение на еврокомисаря по индустрията Тиери Бретон в Handelsblatt. Бретон пътува до завода на Rheinmetall в Unterlüß, Долна Саксония, в четвъртък с кратко предизвестие, за да говори за по-нататъшна подкрепа за Украйна, пише Handelsblatt.

ЕС се ангажира да доставя на Украйна един милион артилерийски снаряда годишно, за да помогне на страната да се защити от руски нападатели. Тази цел трябва да бъде постигната бързо, потвърди Бретон във видео съобщение, публикувано в четвъртък. Заради интензивните боеве Украйна е изложена на риск да остане без боеприпаси.

В момента възможностите за помощ на западните страни партньори са ограничени, тъй като те до голяма степен са предали наличните си доставки на Киев. От името на Европейската комисия Бретон ще търси варианти за запълване на тази празнина.

Попълването се оказва трудно, тъй като западните оръжейни компании намалиха производствения си капацитет след края на Студената война. За възобновяването им Европейската комисия отпуска 500 милиона евро. Същата сума трябва да дойде и от страните от ЕС, така че да има общо един милиард евро субсидии.

С годишно производство от 450 000 снаряда Rheinmetall вече е най-големият западен производител на боеприпаси. "Можем да разширим нашето производство до 600 000, до 700 000 артилерийски снаряда годишно", уточни Папергер.

Германският "Рейнметал" и "Локхийд Мартин" ще си сътрудничат за ракетни артилерийски системи

Германският "Рейнметал" и "Локхийд Мартин" ще си сътрудничат за ракетни артилерийски системи

Оптимизират комбинирани ресурси на САЩ и Германия, за да отговорят на непосредствена нужда от възпиране

Ако Rheinmetall получи договора от Комисията на ЕС, обемът може да бъде една от трите най-големи индивидуални поръчки на боеприпаси на групата. Rheinmetall получи най-голямата в историята поръчка на боеприпаси от Унгария през първото тримесечие на 2022 г. Групата спомена само стойността на поръчката от "няколкостотин милиона евро".

Rheinmetall вече доставя на украинските въоръжени сили боеприпаси и оръжейни системи. Въпреки това, сегашното възможно разширяване в областта на артилерийските снаряди ще отнеме известно време. "Тъй като можем да разширим съществуващите заводи, тази работа трябва да приключи за една до година и половина", каза изпълнителният директор.

Папергер оценява разходите за увеличаване на производството на между 200 и 250 милиона евро. Ако се постигне споразумение с Европейската комисия, той може да се надява на финансова подкрепа от специалните фондове. "По-голямата част от парите ще инвестираме в Германия", каза той.

Освен в Германия, Rheinmetall управлява фабрики за боеприпаси в Южна Африка, а в бъдеще и в Унгария. Освен това поглъщането на испанските Expal Systems трябва да приключи през юли; Папергер вече е включил техния капацитет в целта от 700 000 снаряда артилерийски боеприпаси.

Съветът на ЕС одобри закупуване на боеприпаси за Украйна на стойност 1 млрд. евро

Съветът на ЕС одобри закупуване на боеприпаси за Украйна на стойност 1 млрд. евро

Борел: Още една важна стъпка за доставка на повече боеприпаси на Киев

Държавите от ЕС спореха от седмици как да изпълнят обещанието да доставят един милион артилерийски снаряда за Украйна в рамките на дванадесет месеца. Франция искаше да наложи боеприпасите да се произвеждат в Европа. Страните от Източна Европа също искаха да могат да пазаруват на световния пазар. Украйна предупреди, че подобни блокади струват животи.

Вече е постигнат компромис. Съответно компонентите могат да идват от неевропейски доставчици, окончателното сглобяване трябва да се извърши в Европа. Съобщението на Rheinmetall сега подхранва надеждата, че въпреки тези условия нуждите на Украйна от боеприпаси могат да бъдат задоволени.

Мирът предполага "Русия да бъде принудена да се оттегли от цялата територия на Украйна", каза Дейвид Макалистър (ХДС), председател на комисията по външни работи на Европейския парламент, пред Handelsblatt. "Това е възможно само ако военният дисбаланс между Русия и Украйна се измести в полза на Украйна".

Каква победа трябва да сложи край на руската война срещу Украйна?

Каква победа трябва да сложи край на руската война срещу Украйна?

Днес Путин е като Хитлер през 1938 г., Западът трябва да се събуди, приключи периодът на мирно съжителство и търсене на политически компромиси между демокрация и диктатура, установени след ВСВ