Страните членки на НАТО от Източна Европа предупредиха, че придвижването на руските наемни войски на "Вагнер" към Беларус ще създаде по-голяма регионална нестабилност, съобщава "Ройтерс".

Генералният секретар Йенс Столтенберг обаче увери, че Алиансът е готов да се отбранява срещу всяка заплаха.

"Ако "Вагнер" разположи своите серийни убийци в Беларус, всички съседни страни са изправени пред още по-голяма опасност от нестабилност", заяви литовският президент Гитанас Науседа след среща в Хага със Столтенберг и лидерите на шест други съюзнически страни от НАТО.

"Това е наистина сериозно и много тревожно и трябва да вземем много силни решения. Това изисква много твърд отговор на НАТО", добави и полският президент Анджей Дуда.

ISW: Лукашенко иска да контролира изкъсо силите на ЧВК "Вагнер"

ISW: Лукашенко иска да контролира изкъсо силите на ЧВК "Вагнер"

Росгвардия ще получи тежки оръжия и танкове

Вчера шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин пристигна в Беларус съгласно споразумение, договорено от президента Александър Лукашенко, което в събота сложи край на бунта на наемниците в Русия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че на бойците от "Вагнер" ще бъде предложено да се преместят в Беларус.

Столтенберг отбеляза, че е твърде рано да се каже какво може да означава това за съюзниците от НАТО и подчерта засилената отбрана на източния фланг на Алианса през последните години.

"Изпратихме ясно послание до Москва и Минск, че НАТО е там, за да защитава всеки съюзник, всеки сантиметър от територията на НАТО", подчерта той.

НАТО: Бунтът на "Вагнер" показа голямата стратегическа грешка на Русия да нападне Украйна

НАТО: Бунтът на "Вагнер" показа голямата стратегическа грешка на Русия да нападне Украйна

За Столтенберг сега е още по-важно да продължи подкрепата за Украйна

"Вече увеличихме военното си присъствие в източната част на Алианса и ще вземем по-нататъшни решения за допълнително укрепване на нашата колективна отбрана с повече сили с висока степен на готовност и повече способности на предстоящата среща на върха", каза още Столтенберг.

По негови думи бунтът е показал, че "незаконната война" на Путин срещу Украйна е задълбочила разделенията в Русия.

"В същото време не трябва да подценяваме Русия. Така че е още по-важно да продължим да оказваме подкрепа на Украйна".

Дуда изрази надежда заплахата от силите на "Вагнер" да бъде в дневния ред на срещата на върха на всички 31 членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли.