Стотици берлинчани излязоха по улиците в събота, за да протестират срещу ограниченията, наложени от властите в Германия заради пандемията, предаде "Спутник".

Според демонстрантите, гражданските им права са силно нарушени. Полицията е задържала някои от активистите.

Снимка 477195

Източник: EPA/БГНЕС

Не се съобщава за сериозни сблъсъци по време на демонстрацията обаче.

Техните плакати гласяха "Веднага спрете да нарушавате гражданските права!" и "Събудете се! Какво се случва с Конституцията?" Някои са носели и цитати от "1984" на Джордж Оруел.

"Смятам, че тези мерки не са дори нарушение на конституционните права, а тяхното премахване. Ситуацията с коронавируса не изисква такива мерки, заяви протестиращ. Той смята, че нищо няма да се промени и всичко ще бъде като при грипа.

Всичко това е изкривена картина, създадена от медиите, вероятността да умре с коронавирус или без него е една и съща, твърди той.

Германия регистрира 2761 нови случая на COVID-19

Германия регистрира 2761 нови случая на COVID-19

Страната показва, че овладява пандемията

Полицията напомни на берлинчани, че събирането на повече от двама души е забранено. Около час след началото протестиращите са започнали да се разпръскват.

Подобни акции са се провели и в други германски градове.

Припомняме, че от тази седмица Германия разреши отварянето на магазини с площ до 800 кв. м, започнаха работа и училищата. 

Остава изискването за социална дистанция.

Над 155 000 са регистрираните случаи на коронавирус в страната, а около 5 800 - починалите.

В Германия очакват икономиката да се свие с рекордните 7%

В Германия очакват икономиката да се свие с рекордните 7%

Германските бизнес настроения са най-ниското ниво в историята

Германия се нарежда на пето място в света по брой на заразените след САЩ, Испания, Италия и Франция, но е доста по-назад по брой на жертвите, като освен тези четири страни, повече починали имат също така и Великобритания и Белгия.