Над 900 нови случая на коронавирус изглежда са били неправилно регистрирани като вече възстановили се в Ухан, града, от който тръгна пандемията, сочат последните данни на Китайската национална здравна комисия, цитирани от Newsweek.

В петък бе съобщено за около 47 300 души, които са се възстановили в Ухан, столицата на провинция Хубей. Но в понеделник броят е спаднал с около 941 до 46 359 души.

Броят на пациентите, които са се възстановили в цялата страна, също е спаднал до 77 084 в понеделник, според последните данни на здравната комисия.

Последните данни са събрани от погребални домове и затвори, наред с други източници. Онези, които са починали извън болниците или у дома, преди това не са били включени в официални данни, за което Пекин призна по-рано.

Пекин: Не Китай е враг на САЩ, а COVID-19

Пекин: Не Китай е враг на САЩ, а COVID-19

Овластени лица в САЩ разпространявали слухове

Твърди се, че здравната система на страната е била претоварена вследствие на огнището.

Последният преглед има за цел да гарантира, че информацията за епидемията COVID-19 в страната е открита, прозрачна и данните са точни, съобщи още здравната комисия потвърди в изявление в петък.

Припомняме, че Китай бе обвинен в липса на прозрачност, като дори според редица експерти вирусът е изпуснат от лаборатория в Ухан, а не е тръгнал от т.нар. "мокри пазари".

САЩ дори спряха финансирането си за Световната здравна организация заради забавените данни колко сериозно е разпространението на вируса.

Пекин отрече обвиненията в умишлено заразяване и обвини Вашингтон в същото.

Говорителят на външното министерство на Китай обяви, че САЩ трябва да разберат, че не Пекин са техен враг, а коронавирусът (COVID-19).

Китай съобщава за 16 нови случая на COVID-19

Китай съобщава за 16 нови случая на COVID-19

Това е рекорд от 17 март

Междувременно Китай отхвърли призива на Австралия за разследване на глобалния отговор на пандемията от коронавируса.

Вирусът COVID-19 в поне 185 страни и региони. Повече от 166 200 са загинали, над 2 400 000 са случаите, докато над 635 400 са се възстановили от инфекцията.