Говорителят на външното министерство на Китай обяви, че САЩ трябва да разберат, че не Пекин са техен враг, а коронавирусът (COVID-19).

 Тръмп: Китай има много повече жертви на COVID-19 от оповестените

Тръмп: Китай има много повече жертви на COVID-19 от оповестените

Пекин разкри, че хиляди са починали по домовете си

Той също така отбеляза, че американски овластени лица като Питър Наваро (икономически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп), трябва да насочат вниманието си към действителна борба с пандемията, вместо да "разпространяват слухове" и да обвиняват Китай, че е замесен във всички негативни събития, свързани с коронавируса в САЩ.

Говорейки за неотдавнашния арест на опозиционни лидери в Хонконг, говорителят го определи като "вътрешни работи на Китай" и настоя, че на "външни сили няма да бъде позволено да се намесват".

Не може да се вярва на китайските комунисти, предупреди шефът на Пентагона

Не може да се вярва на китайските комунисти, предупреди шефът на Пентагона

Те ни подвеждат, те не са прозрачни, дори от първите дни на този вирус

Междувременно Китай отхвърли призива на Австралия за разследване на глобалния отговор на пандемията от коронавируса.

Вашингтон и няколко съюзници обвиниха Китай, че не е реагирал адекватно на заплахата от вируса в седмиците, след като за първи път беше открит в централния град Ухан в края на миналата година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също така спря финансирането на Световната здравна организация (СЗО), след като я обвини в неправилно управление на кризата и прикриване на сериозността на първоначалната епидемия, преди тя да се разпространи по света и да убие повече от 165 000 души.

Но говорителят на китайското външно министерство заяви, че обвиненията са неуважителни към "огромните усилия и жертви на китайския народ" в борбата срещу заразата.

"Всяко съмнение относно прозрачността на Китай за предотвратяване и контрол на епидемичната ситуация не е в съответствие с фактите", настоя говорителят.