Правителството на Великобритания изпрати смс на хората, за да ги информира за новите правила в борбата срещу коронавируса, информира "Политико".

Британски министри се разбраха мобилните оператори да изпратят следното съобщение: "Отсега са в сила нови правила: Трябва да останеш в дома си...Стой вкъщи. Защити Националната здравна служба. Спаси живот".

Обявените вчера от премиера Борис Джонсън мерки са подкрепяни от британците, показва проучване на YouGov, в което са участвали 2788 души.

93% от анкетираните подкрепят наложените мерки. Жените са по-ентусиазирани, като 82% от жените и 70% от мъжете казват, че "решително" подкрепят обявеното от правителството.

2/3 от запитаните смятат, че лесно ще следват новите правила, докато 1/3 мислят, че ще е трудно. Но обществото е разделено дали новите правомощия за прилагане на новите правила са достатъчни.

По време на речта си вчера Джонсън обяви, че Великобритания въвежда строги ограничения за свободата на придвижване за срок от три седмици с цел да се ограничи разпространението на коронавируса.

Повече от 6700 случая на коронавирус има в Обединеното кралство, 336 души са починали, а 144 са се възстановили.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 334 000 потвърдени случая, а починалите са близо 15 000. Регистрирани са случаи в 189 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 381 000 случая и над 16 500 починали в 168 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".