Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел представи в сряда съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и Европейската комисия (ЕК) относно отношенията с Русия, в което ЕС ще се придържа към три принципа: противодействие, сдържане, взаимодействие, съобщава ТАСС. 

"В сегашната среда перспективата за подновено партньорство между ЕС и Русия, позволяваща по-тясно сътрудничество, изглежда далечна перспектива. Нашата задача сега трябва да бъде да намерим начини, които да променят настоящата динамика и да доведат отношенията ни до по-стабилни и предсказуеми. ЕС едновременно ще се противопостави, ще сдържа и ще взаимодейства с Русия въз основа на общо (за всички държави от ЕС) разбиране за целите на Русия и принципите на прагматизма", коментира Борел на пресконференция в Брюксел.

Тази стратегия за замразяване на отношенията вече е одобрена от ЕК, сега тя трябва да бъде приета от държавните и правителствените ръководители на ЕС на срещата на върха на 24-25 юни.

Тя е представена в деня след срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел, където страните се ангажираха да засилят значително трансатлантическото партньорство, да прекратят търговските войни и да координират действията си срещу Русия и Китай.

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

Договориха се и да ваксинират три четвърти от световното население до края на 2022 г.

Три в едно, пише ТАСС, Борел изясни всяка от точките. ЕС възнамерява да се "противопостави" на Русия на руска територия и на постсъветското пространство.

ЕС иска да предотврати "нарушения на човешките права в Русия", нарушения на суверенитета на Украйна, да отговори на "злонамерени действия на руското правителство, включително хибридни атаки". Освен това ЕС възнамерява да "ограничи ресурсите, които руското правителство може да привлече за провеждане на разрушителна външна политика".

ЕС възнамерява да "ограничи" руското влияние на своята територия, на международни платформи и в съзнанието на европейските граждани.

"ЕС трябва да ограничи опитите на Русия да подкопае европейските интереси, тъй като за това самият Европейски съюз трябва да стане по-силен и по-стабилен", каза Борел. 

Европейският съюз възнамерява да развие своите кибер и отбранителни способности, както и способностите на "стратегическата комуникация" - тоест пропагандата. ЕС възнамерява да координира тясно своите действия с НАТО и Г-7 (чиито срещи на високо равнище се проведоха от 11 до 14 юни във Великобритания и Белгия), а също така и "да подкрепи източните си партньори".

ЕС е готов да продължи да взаимодейства с Русия "по няколко стратегически цели", където напредъкът е невъзможен без Русия. Става въпрос за борба с изменението на климата, борбата с пандемията и общественото здраве, освен това стратегията предлага "да се проведат повече технически консултации с руското правителство относно широк спектър от икономически проблеми, които намаляват конкурентните предимства на ЕС".

Тоест върху икономическите и регулаторни мерки на Русия, които не са от полза за Европейския съюз. ЕС също е готов да води диалог за Арктика и други области на регионално сътрудничество, както и за уреждането на глобални и регионални конфликти.

Освен това ЕС отново предложи "да се засилят контактите между хората" чрез въвеждане на опростяване на визовия режим, но само "за определени категории граждани".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Историята, географията и хората обвързват ЕС и Русия. Състоянието на нашите отношения е сложно. Трябва да идентифицираме предизвикателствата и да използваме възможностите. Умишлените и агресивните действия на руското правителство през последните години създадоха отрицателна спирала. Управлението на отношенията между ЕС и Русия продължава да представлява ключово стратегическо предизвикателство за ЕС. В отговор ЕС трябва да продължи да действа единно и последователно, защитавайки нашите основни ценности и интереси."

В светлината на предизвикателствата, днешното съвместно съобщение прави преглед на състоянието на прилагане на петте принципа, които ръководят отношенията на ЕС с Русия, а именно: Пълното прилагане на споразуменията от Минск; Укрепени отношения с източните партньори на ЕС и други съседи; Засилена устойчивост на ЕС; Избирателна ангажираност с Русия по въпроси от интерес за ЕС; Контакти между хората и подкрепа за руското гражданско общество.

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

И непрекъснато ще преценява дали да увеличава силите си в региона