Премиерът на Судан заяви, че Хартум е намалил броя на войските си в Йемен от 15 000 на 5000 души. По този начин, се дава сигнал, че африканската страна се изтегля от конфликт, който не може да бъде разрешен чрез военна намеса.

Абдала Хамдок, който оглави цивилно правителство, сформирано през септември в рамките на споразумение за споделяне на властта с военните, след като то свали дългосрочния лидер Омар ал Башир, даде подробности за броя на войниците в Йемен за първи път от завръщането си от преговори във Вашингтон.

Саудитска Арабия обсъжда примирие в Йемен с неофициални разговори с Хути

Саудитска Арабия обсъжда примирие в Йемен с неофициални разговори с Хути

Хутите спират ракетни и безпилотни атаки, при реципрочно спиране на въздушни удари

Суданските войски са разположени като част от алианса, ръководен от Саудитска Арабия, който през 2015 г. се намеси в Йемен срещу движението хути, което контролира столицата Сана.

"По отношение на Йемен казахме, че няма военно решение и трябва да има политическо решение", каза Хамдок пред журналисти на брифинг след пътуването си във Вашингтон.

Имаше спекулации, че Судан ще намали числеността си на войските, след като през юни Обединените арабски емирства (ОАЕ) заявиха, че са намалили военното си присъствие в Йемен, а по-късно изтеглят войски от южното пристанище Аден, припомня "Ройтерс".

Разместването на суданските войски в Йемен също беше критикувано от някои политически групировки.

Мирно споразумение между правителството на Йемен и сепаратистите на ОАЕ

Мирно споразумение между правителството на Йемен и сепаратистите на ОАЕ

Подкрепяното от ОАЕ сепаратистко движение се опитваше да наложи самоуправление в Южен Йемен

Конфликтът се разглежда в региона като прокси война между Саудитска Арабия и Иран. Хутите, които контролират повечето големи градски центрове, твърдят, че се борят с корумпирана система.

Рияд води неофициални разговори с хутите от края на септември за прекратяване на огъня, заявиха източници, тъй като се стреми да излезе от непопулярна война след изтеглянето на войските от ОАЕ, основния ѝ партньор във военната коалиция.

Войната уби десетки хиляди хора и тласна милиони до ръба на глада.