Саудитска Арабия засилва неформалните разговори с подкрепяните от Иран, Хути за прекратяване на огъня в Йемен, съобщава "Ройтерс".

Разговорите започнаха в Йордания в края на септември, коментират трима източниците, като Рияд пое изцяло отговорността за военните усилия на арабския съюз, воюващ в Йемен, след излизането на основния си партньор - Обединените арабски емирства.

Дискусиите започнаха, след като хутите предложиха да спрат трансграничните ракетни и безпилотни атаки срещу градовете на Саудитска Арабия, ако коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, прекрати въздушните удари по Йемен, обясняват те.

Четвърти източник заявява, че "дискусиите за финализиране на пакта за сигурност се движат много бързо сега по редица канали", но Рияд все още има опасения относно сигурността на границата.

Мирно споразумение между правителството на Йемен и сепаратистите на ОАЕ

Мирно споразумение между правителството на Йемен и сепаратистите на ОАЕ

Подкрепяното от ОАЕ сепаратистко движение се опитваше да наложи самоуправление в Южен Йемен

"Имаме отворен канал с хутите от 2016 г. Продължаваме тези комуникации, за да подкрепим мира в Йемен", коментира саудитски представител.

Представител на Хути, който отказа да бъде назован, потвърждава, че групата обсъжда широко примирие с Рияд, но предупреждава, че търпението им намалява.

ООН се надява също да започнат преговори между подкрепеното от саудитците правителство на Йемен и хутите, за да се сложи край на това, което се смята за прокси война между Саудитска Арабия и Иран. Специалният пратеник на ООН в Йемен заяви, че се надява на разрешаване на конфликта през първите няколко месеца на 2020 г.

Мюсюлманската коалиция от сунити се намеси в Йемен през март 2015 г., след като хутите свалиха правителството на Абд-Рабу Мансур Хади в столицата Сана.

Войната взе над 100 000 жертви, а милиони са на ръба на глада, според неправителствената организация Armed Conflict Location&Event Data Project.

Хутите, които държат Сана и повечето големи градски центрове, твърдят, че се борят срещу корумпираната система.

Хутите в Йемен свалиха американския дрон до саудитската граница

Хутите в Йемен свалиха американския дрон до саудитската граница

Дронът е събирал разузнавателна информация

Дипломати заявиха, че Рияд се надява да надгради успеха на сделката, сключена този месец между правителството на Хади и подкрепяните от ОАЕ южни сепаратисти, за да прекрати борбата за власт в Аден и други южни провинции.

Пактът има за цел да предотврати нов фронт във войната и да обедини редиците сред номиналните коалиционни съюзници, които се обърнаха един срещу друг. 

"Рияд иска да комбинира евентуално споразумение с хутите заедно с (южната) сделка ... за да създаде инерция за политическо решение, което да сложи край на войната", обяснява западен дипломат.

Саудитските сили поеха контрола над пристанището Аден, Абиян и петролните провинции Шабва и Хадрамут, след като силите на ОАЕ се оттеглиха.

Абу Даби се дистанцира с нарастване на западния натиск и увеличаването на напрежението с Иран, което поражда опасения от война в Персийския залив.

Но военни източници съобщават, че войски на ОАЕ остават в терминала за втечнен природен газ в Балхаф в Шабва, нефтеното пристанище Ал-Даба в Хадрамут и в Мукала.

"Мисля, че най-оптимистичният резултат е продължителна пауза в сраженията и дълга поредица от преговори, които е малко вероятно да доведат до ясно и всеобхватно споразумение", коментира Греъм Грифитс, старши анализатор в Control Risks Middle East.

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Иран се опитвал да се сдобие с прецизни оръжия