Министърът на отбраната на Япония Таро Коно ще стане министър на вътрешните работи в новия кабинет на бъдещия премиер на азиатската държава Йошихиде Суга, информира "Ройтерс", позовавайки се на Kyodo News.

Депутатът Нобуо Киши, братът на оттеглящия се премиер Шиндзо Абе, ще поеме военното ведомство от Коно.

Последният самурай на Япония

Последният самурай на Япония

Оттеглянето на Шиндзо Абе за международните отношения в Азия е аналогично на природно-географски феномен: за първи път слънцето не да изгрее, а да залезе на изток

Суга, който вчера бе избран за лидер на управляващата Либерално-демократическа партия, се очаква официално да бъде избран за премиер на гласуване в парламента в сряда, когато той също ще обяви новия си кабинет. Той ще завърши мандата на Абе като партиен лидер до септември 2021 г.

71-годишният обеща да продължи политиките на предшественика си, включително икономическата стратегия "Абеномика". Той остави на постовете си повечето ключови министри и партийни представители.

Йошихиде Суга е новият лидер на управляващата партия в Япония

Йошихиде Суга е новият лидер на управляващата партия в Япония

Той се очаква да бъде избран за премиер на гласуване в парламента в сряда

Финансовият министър Таро Асо и външният министър Тошимицу Мотеги вероятно ще запазят позициите си. Ясутоши Нишимура вероятно ще поеме икономическото министерство.

Тошихиро Никай, който помогна на Суга да затвърди позициите си в управляващата партия и отново бе назначен за генерален секретар на партията, каза на пресконференция, че основният приоритет е справяне с коронавируса.

Суга може да назначи здравния министър Кацунобу Като като главен секретар на кабинета. Като е приближен на бъдещия премиер.

Има спекулации, че Йошихиде Суга може да се възползва от високия процент на одобрение и да разпусне долната камара и да поиска предсрочни избори, за да спечели пълен тригодишен мандат като лидер на Либерално-демократическата партия, но той изглежда е предпазлив.