Главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга е избран за лидер на управляващата Либерално-демократическа партия на Япония. Той се очаква да бъде избран за премиер на гласуване в парламента в сряда, информира NHK.

Говорителят на правителството на Япония Йошихиде Суга фаворит за премиер

Говорителят на правителството на Япония Йошихиде Суга фаворит за премиер

Суга служи като шеф на кабинета на Абе

Дългогодишният секретар на напускащия управлението премиер Шиндзо Абе без изненада ще продължи програмата на настоящото правителство.

Йошихиде Суга лесно спечели гласуването. Той получи 377 от 534 гласа в партията, информира АФП. Шигеру Ишиба и Фумио Кишида останаха далеч назад.

Като се има предвид, че Либерално-демократическата партия има мнозинство, очаква се Суга лесно да спечели парламентарния вот в сряда и да наследи Абе, който се оттегля по здравословни причини.

Япония върви към предсрочни избори?

Япония върви към предсрочни избори?

Суга е фаворит за наследник на сегашния премиер Шиндзо Абе

71-годишният Суга обещава стабилност и продължение на политиките на Абе.

Япония е изправена пред невиждана криза, предупреди Суга, докато обявяваше кандидатурата си. Той подчерта, че трябва да насърчат социални и икономически дейности, докато в същото време предотвратят разпространението на коронавирус. Трябва да защитим работните места и да съживим икономиката. Ние трябва да проведем реформи, обяви Суга.

След като служи като член на съвета в град Йокохама, Суга влиза в националната политика през 1996 г., спечелвайки място в долната камара на парламента от префектура Канагава. Оттогава е преизбиран седем пъти. През 2006 г. за първи път заема пост в правителство. Назначен е на поста министър на вътрешните работи и комуникациите в първия кабинет на Абе.