Съобщава се, че "супер ваксината" SpFN на американската армия защитава от множество варианти на коронавируса, а имунизираните с нея не се нуждаят от бустерни дози, информира Дойче веле. Какво се знае за тази ваксина и как я оценяват експертите?

"Супер ваксина", "универсална ваксина", "оръжие-чудо" - с такива суперлативи обсипват новата ваксина срещу коронавируса, която в момента минава през изпитания в един изследователски институт на американската армия. Ваксината носи името SpFN и се твърди, че дава защита срещу множество варианти на коронавируса, а ваксинираните с нея не се нуждаят от бустерни дози. Както се разбира, това е ваксина, действаща на същия принцип като Novavax, която беше лицензирана от Европейската агенция по лекарствата ЕМА.

Как работи новата ваксина

SpFN се базира на феритина, естествена белтъчна молекула, в която може да се отлага желязо. Можем да си я представим като футболна топка с 24 отделни плоскости. Върху всяка от тях учените могат да поставят шипове от различни щамове на коронавируса, а това им позволява да адаптират ваксината за всички нововъзникващи варианти на вируса. SpFN има и едно важно предимство: не е необходимо да се съхранява при много ниски температури, което улеснява складирането и разпространяването ѝ.

Ваксината е била разработена в армейския изследователски институт "Уолтър Рийд" и най-напред е тествана върху човекоподобни маймуни. При тях тя стимулирала възникването на силни антитела както срещу първоначалния вариант на вируса, така и срещу Алфа, Бета, Гама и Делта. Според публикации в медиите антителата могат да се противопоставят дори на последния вариант Омикрон.

След успешните опити с човекоподобни маймуни тестовете на новата ваксина вече са преминали и първата фаза на изпитания с хора. Именно тези изпитания трябва да покажат дали ваксината наистина работи в човешкия организъм. Те биха могли да отворят вратата пред "една универсална ваксина, която предпазва не само от сегашния вирус, но и от бъдещи негови мутации", казва един от създателите на препарата д-р Кeйвон Моджарад. "Трябва да изчакаме резултатите от клиничните изследвания, преди да уведомим обществеността, но досега всичко се развива в съзвучие с нашите очаквания", добавя той.

Главният медицински консултант на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви пред Конгреса, че създаването на универсална ваксина срещу коронавируса може да помогне за предотвратяването на пандемии в бъдеще. Фаучи каза, че в разработването на ново поколение ваксини и особено на универсални ваксини се инвестира много.

А от такава ваксина има голяма нужда, защото последните десетилетия показаха, че и занапред навярно ще се появяват нови, агресивни коронавируси. "Все по-честата поява на човешки коронавируси и множащите се щамове на SARS-CoV-2 подчертават трайната необходимост от ново поколение превантивни ваксини, които предлагат широка защита срещу Ковид заболявания", обяснява д-р Моджарад.

Обрат в пандемията?

Тепърва ще става ясно дали новата "супер ваксина" действително ще предизвика обрат в сегашната пандемия и дали ще може да държи в шах бъдещи варианти на коронавируса. "Лично аз не виждам някаква чудотворна ваксина", казва германският имунолог Андреас Радбрух, научен директор на Германския център за изследвания на ревматизма в Берлин. "Можем само да предполагаме дали тази нова ваксина би имала ефект срещу всички възможни бъдещи варианти на SARS-CoV-2. Лично аз клоня към скептицизъм", казва д-р Радбрух.

Според него като концепция новата ваксина не превъзхожда особено други препарати, които се разработват в момента. "Но по същество винаги е добре да имаме по-широк избор нови ваксини", казва имунологът.