Разрастване на конфликтите по света. В света има по-малко мир през последните 10 г., което е предимно заради конфликтите в Близкия изток и Африка. Международен индекс обрисува мрачна картина, въпреки че има и по-светли места.

Това показва ежегодното изследване на Института за икономика и мир (IEP), който всяка година определя равнището на мир и спокойствие в света, информира "Дойче веле".

Дванадесетият годишен доклад, публикуван в Лондон, показва, че Европа е била най-мирният регион в света през 2017 г., докато най-неспокойната обстановка е била в Близкия изток и Северна Африка.

Продължава да се влошава ситуацията с мира по света, което постепенно се случва през последното десетилетие, каза директорът на института Стив Килелия.

Килелия добави, че конфликтите в Близкия изток и Северна Африка и спираловидният ефект в други региони са основните причини за отчетения спад на равнището на мир по света.

Индексът показва, че в 92 държави е спаднало равнището на мир през 2017 г., а в само 71 страни се е подобрило. Тази негативна тенденция продължава четвърта поредна година, стана ясно от думите на Килелия.

Според индекса Близкия изток и Северна Африка са най-размирните региони в света. На дъното на класацията от 163 държави са Сирия, Афганистан, Южен Судан, Ирак и Сомалия.

Най-положителни промени са отчетени в Субсахарска Африка. Гамбия, например, се е изкачила с 35 места - най-голямото подобрение в индекса. Либерия, Бурунди и Сенегал са сред петте държави с най-голям напредък.

От 9-те региона в изследването Европа е най-мирният. От петте най-мирни държави в света четири са в Европа: Исландия, Австрия, Португалия и Дания. Нова Зеландия е на второ място.

Справка в доклада сочи, че през 2017 г. България, класирана между Малайзия и Хърватия, е на 26-то място, което е в "светлозелената зона" на висока сигурност. Страната ни се изкачва с две позиции в сравнение с предходната година.

Но в 23 европейски държави ситуацията с мира се е влошила през изминалата година.

Данните от изследването показват, че насилието е струвало на световната икономика през 2017 г. 14,8 трилиона долара, което е почти 2 000 долара на човек.

При изчисленията на института са използвани 23 индикатора в три области: безопасност в обществото, продължаващи конфликти и милитаризация.

Докладът можете да разгледате тук.