Светът прахосва храна за 400 милиарда долара преди дори да бъде доставена до магазините, алармира Организацията на обединените нации (ООН), предаде "Блумбърг".

Годишно 14% от всичката произвеждана храна е прахосвана. Най-големият дял е в Централна и Южна Азия, Северна Америка и Европа, според доклад на Организацията по прехрана и земеделие. В доклада на агенцията се цитират последните данни, които са от 2016 г.

По-добро хладилно съхранение и инфраструктура могат да помогнат за намаляване на загубите, но са нужни повече данни за веригата за снабдяване за справяне с проблема.

Все по-критично се гледа на изхвърлянето на храна, тъй като допринася за увеличаване на въглеродните емисии, отделно повече от 820 милиона души гладуват всеки ден. Световните лидери постигнаха съгласие да се опитат да намалят наполовина хранителните отпадъци на ниво потребление и продажба на дребно до 2030 г. и да намалят загубите при производството на храна. Компаниите също ще се опитат да подобрят ефективността в хранително-вкусовата индустрия.

Потребителите също прахосват огромно количество храна. 37% от животинските продукти и 1/5 от зеленчуците и плодовете се изхвърлят след закупуването им.