Ръководителят на НАТО и европейските лидери изрази загриженост, след като поддръжници на американския президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ, докато двете камари решаваха окончателно кой печели президентските избори.

"Шокиращи сцени във Вашингтон, окръг Колумбия. Резултатът от тези демократични избори трябва да бъде уважен", написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Twitter.

Британският премиер Борис Джонсън нарече събитията "позорни" и заяви, че САЩ "се застъпват за демокрацията по целия свят и сега е жизненоважно да има мирен и подреден трансфер на власт".

"Следя с тревога новините, които идват от Капитолийския хълм във Вашингтон. Вярвам в силата на американската демокрация", каза испанският премиер Педро Санчес. "Новото председателство на Джо Байдън ще преодолее това време на напрежение, обединявайки американския народ."

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата
Обновена

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата

Докато двете камари решават официално кой е следващият президент на САЩ

Германският външен министър Хайко Маас призова, че "Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американските избиратели и да спрат да тъпчат демокрацията". "Враговете на демокрацията ще се радват да видят тези немислими образи във Вашингтон. Запалителните думи се превръщат в актове на насилие - на стъпалата на Райхстага и сега в Капитолия. Презрението на демократичните институции има опустошителни последици", написа той в Twitter.

Припомняме, че най-малко един човек бе прострелян при размириците и в е критично състояние.