Европейската комисия и нейният председател Жозе Мануел Барозу са шокирани от потвърждаването на смъртната присъда срещу българските медицински сестри и палестинския лекар от Наказателния съд в Триполи и осъждат тази присъда, заяви Йоханес Лайтенбергер, говорител на Жозе Барозу, цитиран от БТА.

Новината за решението на съда в Триполи бе главна тема на днешния редовен обеден брийфинг за журналисти в Европейската комисия. Комисията просто не може да приеме тази присъда, добави Лайтенбергер. Той добави, че освен другите възражения на Европейската комисия срещу присъдата, не трябва да се забравя, че Европейският съюз отхвърля по принцип смъртната присъда като съдебно решение.

"Аз не мога да приема подобна присъда и очаквам този проблем да бъде прехвърлен към по-висока инстанция. Твърдо вярвам, че ще бъде проявена снизходителност по отношение на арестуваните медици, в духа на взаимно уважение и човешко състрадание, които характеризираха интензивните дискусии на Европейския съюз със семействата на заразените в Бенгази деца"

Бенита Фереро-Валднер

Подобна мисъл изрази и Бенита Фереро-Валднер, комисар по външните отношения в Европейската комисия.

Говорителят на Барозу добави, че Европейската комисия е изцяло ангажирана с търсенето на положително и справедливо решение по случая.

На въпрос на БТА какво конкретно смята да предприеме комисията в тяхна защита, Лайтенбергер изтъкна, че в момента Европейската комисия води консултации с Европейския съвет и страните членки на Европейския съюз, за да се реши какви стъпки да бъдат предприети в интерес на българските медицински сестри.

Моята първа реакция е дълбоко разочарование, каза след произнасяне на присъдите еврокомисарят по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини, цитиран от Ройтерс.

Шокиран съм от такова решение, каза още Фратини и изрази надежда, че все пак либийските власти ще преразгледат това решение.

Според еврокомисаря решението на съда е пречка за сътрудничеството между Европейския съюз и Либия.

Днешното решение на либийския съд по СПИН делото бе напълно предвидимо от политическа гледна точка и няма нищо общо с фактите по процеса, заяви експертът по Северна Африка Жорж Жофе от Кеймбриджския университет.

"Не съм изненадан. Мисля, че сега ще започнат истинските преговори, които да намерят изход - или за обезщетения, или за помилване на сестрите", смята Жофе.

По думите му за това има две причини. Първо, либийският лидер Муамар Кадафи ще разполага с повече възможности да форсира преговорите за компенсации и, второ, това е начин да бъдат успокоени роднините на заболелите деца в Бенгази.

"Трябва да бъде платена цена. Зависи какво е готова да плати международната общност. Но това още не е ясно. Почти сигурно е, че то ще бъде под формата на хуманитарна помощ", предрича експертът по Северна Африка Жорж Жофе от Кеймбриджския университет.

Амнести Интернешънъл: Решително осъждаме смъртните присъди и молим либийските власти да ги отменят.
Имахме серозни опасения както за този, така и за предишния, първоначалния процес за шестимата медицински специалисти и затова сме загрижени, че може те да са заложници на съвестта, затворени само заради националността им, използвани като изкупителна жертва в този трагичен процес.

Веднага след съдебното решение международният наблюдател от Адвокати без граници Франсоа Кантие отправи критики към второто дело, че на него не са били допуснати достатъчно научни доказателства.
Нужни са научни доказателства, подчерта Кантие в съда в Триполи, като добави, че това е и медицински въпрос, не само съдебен.

Външният министър на Франция Филип Дуст-Блази определи днешните присъди като „шок", предаде АФП. Блази отправи апел към либийското законодателство "за помилване".

Петте български медицински сестри и палестинският лекар не са получили справедлив процес, коментира адвокат Еменюел Алтит, цитиран от АФП.
По думите му този процес не е нито справедлив, нито честен и доказателствата в полза на невинността на сестрите не са били взети предвид.

Адвокатът, който е част от екипа на защитата по делото, коментира, че либийските власти са избрали смъртното наказание, за да покажат решителност, но международното обществено мнение е против тях.

Това не се окончателните присъди, заяви на извънредна пресконференция в Триполи министърът на външните работи на Либия Мохамед Шалкам.