Възстановяването на световната икономика от кризата вследствие на пандемията от коронавирус може да отнеме пет години. Това обяви главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт, предаде "Ройтерс".

"Вероятно ще има бързо съживяване, след като всички ограничителни мерки, свързани с блокадите, бъдат отменени, но за пълно възстановяване ще са необходими пет години", каза Рейнхарт по време на конференция в Мадрид.

Главният икономист на Световната банка добави, че предизвиканата от пандемията рецесия ще продължи по-дълго в някои държави в сравнение с други и ще увеличи неравенството, тъй като най-бедните в богатите държави ще бъдат най-тежко засегнатите от кризата и най-бедните държави ще бъдат ударени по-тежко от по-богатите страни.

За първи път от 20 г. нивата на бедност по света ще се покачат след кризата, добави Рейнхарт.

Вчера Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съобщи, че световната рецесия тази година няма да бъде толкова дълбока, колкото се очакваше. Това се дължи на действията на държавите в подкрепа на икономиките от пандемията от коронавирус.

В доклад на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" се подчертава, че пандемията от коронавирус спря 25-годишен напредък в борбата с бедността и заболяванията.