Глобалното икономическо възстановяване все още е „твърде бавно” и „твърде нестабилно” на фона на растящите икономически рискове в Китай и анемичния ръст на развиващите се икономики.

Това обяви шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от „Франс прес”.

Добрата новина е, че възстановяването продължава: имаме растеж, не сме в криза”, каза тя по време на реч във Франкфурт.

Не толкова добрата новина е, че възстановяването остава твърде бавно, твърде нестабилно и рисковете да се запази така се увеличават”, предупреди тя.

Лагард намекна, че МВФ ще намали прогнозата на глобалния ръст през 2016 под 3,4% следващата седмица, когато ще бъдат изнесени пролетните прогнози след срещата на Световна банка във Вашингтон.

Няма да разкрия никакви числа тук”, поясни шефът на фонда.

Като причини за спада на ръста през последните 6 месеца тя посочи икономическите проблеми на Китай, по-ниските цени на стоките и перспективите за затягане на коланите в много държави. По думите й други рискове, които могат да усложнят ситуацията, са несигурността, предизвикана от терористичните атаки, скритата заплаха от глобални епидемии, конфликти, преследване и миграция.

Тя призова световните сили да ускорят структурните реформи, поддържане  на разхлабени монетарни политики и инвестиране в инфраструктура.

Кристин Лагард се обяви твърдо против протекционистки политики, след като американски кандидати за президент поставиха под въпрос свободната търговия, а Европа ограничи движението на хора в отговор на бежанската криза.

За някои отговорът е да погледнат навътре...да затворят границите и да се оттеглят към протекционизъм. Но историята ни казва, че това е трагичен курс, подчерта тя.