Световни лидери, предимно от левицата, се присъединиха към десетки хиляди кубинци на Площада на революцията в Хавана, за да почетат починалия миналата седмица "Ел Коменданте" - Фидел Кастро, съобщава АП.

Президентите на Мексико, Еквадор, Боливия, Венецуела и ЮАР са сред лидерите, които пристигнаха в малката островна страна. Президентът на ЮАР Джейкъб Зума похвали Куба при управлението на Кастро заради постиженията в областта на образованието и здравеопазването, както и за оказаната подкрепа за африканска независимост.

Кастро може да бъде запомнен като "голям боец за идеята бедните да имат право да живеят с достойнство", каза той пред събралото се множество.

Обаче на траурните мероприятия не присъстваха повечето водачи на държави от Запада, както и ръководителите на смятаните за приятелски страни Китай, Иран и Русия.

Единственият западен лидер беше гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Раул Кастро благодари на световните лидери за похвалите по адрес на брат му.

Обама няма да присъства на погребението на Фидел Кастро

Обама няма да присъства на погребението на Фидел Кастро

Канадският премиер Джъстин Трюдо също няма да уважи

Припомняме, Кастро почина на 90-годишна възраст в петък вечерта. От сряда до събота урната с праха ще измине хиляда километра от Хавана до Сантяго де Куба, където в неделя ще се състои погребението.

Кубинската държавна медия съобщава, че урната с праха на Кастро е държана в стая на военното министерство, където Раул и топ представители на Комунистическата партия отдадоха почит предишната вечер.

Тридневен траур в Северна Корея за Фидел Кастро

Тридневен траур в Северна Корея за Фидел Кастро

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е изпратил венец

От смъртта на Кастро държавните вестници, телевизията и радиото непрестанно излъчват за живота на бащата на кубинската революция, включително негови речи, интервюта и чуждестранни визити.

"Франс прес" съобщава, че са забранени музиката и консумирането на алкохол, докато страната е в 9-дневен траур. Но някои заведения не спазват забраната.

Почина Фидел Кастро
Обновена

Почина Фидел Кастро

Бившият кубински лидер си отиде на 90 години