САЩ ще предприеме "съответните стъпки" в отговор на изстрелването на севернокорейската ракета, категорични са от Пентагона. От Вашингтон определиха изстрелването на ракетата като "провокативен акт", съобщи БиБиСи.

Междувременно изстрелването на ракетата бе потвърдено и от Москва. От Япония съобщиха, че преминаването на ракетата над територията й не е причинило никакви жертви или материални щети.  

Според японското правителство на отбраната, ракетата е била с голям обсег на действие и е минала над територията й, но японската армия не се е опитала да я прихване.

Севернокорейският сателит паднал в Тихия океан.
                          Още....

Изстрелването на севернокорейската ракета е в нарушение на резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, заявиха от Държавния департамент на САЩ.

Припомняме, резолюцията на Съвета за сигурност на ООН бе приета единодушно от Съвета за сигурност на ООН на 14 октомври 2006 година. Резолюцията налага поредица икономически и търговски санкции на Северна Корея след твърдението на страната за ядрен опит проведен на 9 октомври 2006 г.

Според резолюцията "Северна Корея не трябва да провежда никакви ядрени опити или да изстрелва балистични ракети, да спре всякаква дейност, свързана с програмата й за балистични ракети, да прекрати и да се откаже от всички свои ядрени оръжия и съществуващи ядрени програми напълно, действително и необратимо."

Руските сили за противовъздушна отбрана в Далечния Изток са следили полета на изстреляната от Северна Корея ракета и са били готови за предприемане на мерки при отклоняването от курса й.

По думите на заместник-командващия на ПВО Сергей Роща „силите и средствата на ПВО предварително бяха преведени на режим на постоянна готовност във връзка с предстоящото изстрелване на ракетата, като нейният полет е бил следен от самото начало".

Полигонът Мусудан, откъдето е изстреляна ракетата, се намира на около 400 километра от руската граница", информира „Риа Новости". Сергей Роща добави, че в момента полетът на ракетата продължава над Тихия океан.

Япония от своя страна поиска свикване на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН. "Изстрелването е явно нарушение на резолюции 1695 и 1718 на Съвета за сигурност на ООН," заяви говорителят на японското правителство Такео Кауамура малко след изстрелването.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с изстрелването на севернокорейската ракета, съобщи дипломат. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази съжаление, че Северна Корея е изстреляла ракетата.

„Генералният секретар съжалява, че Северна Корея осъществи планираното изстрелване на ракетата, въпреки силните международни призиви", се казва в официално изявление на Бан Ки Мун.

Президентът на САЩ Барак Обама също коментира, че изстрелването на севернокорейската ракета с далечен обсег на действие е „явно нарушение" на резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН.

„Северна Корея игнорира своите международни задължения, отхвърли откритите призиви за сдържаност и се подложи на още по-голяма международна изолация", заяви Обама.

По думите му, САЩ незабавно ще започнат консултации със своите съюзници в региона, включително Япония и Южна Корея, както и със страните-членки на Съвета за сигурност на ООН.

"Призовавам Северна Корея да спазва изискванията на Съвета за сигурност на ООН и да се въздържа от повторни провокативни действия", заяви Обама. Американският президент съобщи, че Вашингтон ще продължи работата над денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Китай от своя страна призова към въздържаност, след като близкия му съюзник Северна Корея пренебрегна международните призиви и изстреля своята ракета.

От Пекин изразиха надежда съответните засегнати страни „да запазят спокойствие".

„Ние отбелязахме, че Северна Корея изстреля ракетата тази сутрин и също така отбелязахме и реакцията на съответните страни", заяви говорителят на китайското външно министерство.

„Надяваме се засегнатите страни да запазят спокойствие и сдържаност, да приемат ситуацията както трябва и заедно да продължим запазването на мира и стабилността в региона", заяви китайският дипломат.

Северна Корея официялно обяви, че успешно е извела в околоземна орбита експеритементален комуникационен сателит.

"Нашите учени и технически специалисти успяха да изведат в орбита сателита "Кванмесон-2" (Ярък лъч) с помощта на тристепенната ракета "Унха-2" (известна също под името "Таеподон-2"), в изпълнение на националната програма за космически разработки".

Сателитът бил изведен в орбита в 11.29 часа местно време (около 5.29 часа българско) и функционира нормално.