Националната ветеринарномедицинска служба получи становището на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) във връзка с вируса на „свинския грип".
Становището е било изготвено след дискусия на 27 април.

„Вирусът, циркулиращ в Мексико и САЩ и предполагащ предаването му от човек на човек, води в някои случаи до появата на тежка инфекция при хората, заразени с този вирус. Няма доказателства, че този вирус се предава чрез храната.

Това не е класическият вирус на грип при хората, наречен сезонен грип, който ежегодно води до появата на милиони случаи на грип при хората в цял свят, а е вирус, който включва в своите характеристики свински, птичи и човешки вирусни компоненти.

Всяка информация към този момент за грипоподобно заболяване в Мексико и САЩ би могла да бъде в подкрепа за наличието на връзка между случаите при хората и възможните случаи при животните, включително и при свинете. Този вирус не е изолиран при свине към днешна дата. Ето защо не е правилно да наричаме това заболяване свински грип.

В миналото голяма част от грипните епидемии с животински произход са били наричани според техния географски произход, напр. Испански грип и Азиатски грип, така че би било логично да наричаме това заболяване „Северноамерикански грип".

Необходимо е спешното стартиране на научни изследвания, за да се установи възприемчивостта на животните към този нов вирус и дали е необходимо въвеждането на мерки за биобезопасност, включително и евентуална ваксинация с цел предпазване на възприемчивите животни.

Ако се окаже, че този вирус може да причинява заболяване при животните, то циркулацията му би могла да влоши санитарната ситуация в локален и глобален мащаб.

Понастоящем само находки, свързани с циркулирането на този вирус при свине в зони от страни с регистрирани такива случаи при хора биха могли да оправдаят търговските ограничения върху вноса на свине от тези страни.

OIE и FAO (Организацията за прехрана и земеделие на ООН) подчертават изключителната важност на мрежата от ветеринарни лаборатории за диагностика на грипа, наречена OFFLU, която извършва наблюдения върху еволюцията на грипните вируси при животните.