Следващите седмици са решаващи за Европа. Това предупреждение отправи на брифинг Ханс Клюге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, цитиран от "Дейли телеграф" и "Гардиън".

"Буреносните облаци на тази пандемия все още тягостно са надвиснали над европейския регион. Следващите няколко седмици са критични за Европа", подчерта той.

Китай се защитава със СЗО от САЩ - коронавирусът не бил създаден в лаборатория

Китай се защитава със СЗО от САЩ - коронавирусът не бил създаден в лаборатория

Нямало доказателства

"Не правете тази грешка, въпреки пролетното време, ние сме в окото на бурята. Няма бърз път към нормалното. Случаите в региона продължават да се качват. През последните 10 дни случаите в Европа почти се удвоиха и достигнаха близо 1 милион", предупреди Клюге.

По думите му около 50% от глобалния товар на COVID-19 е в този регион - над 84 000 души са починали от вируса в Европа.

От 10-те държави в региона с най-много случаи през последните седмици има оптимистични знаци - намаляване на случаите в Испания, Италия, Германия, Франция и Швейцария, каза още той.

Тед Круз към Бил Гейтс: Не критикувай, а финансирай СЗО

Тед Круз към Бил Гейтс: Не критикувай, а финансирай СЗО

Тръмп спря вноската на САЩ

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,95 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 126 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 137 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 517 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".